Kaj je vladi predlagala strokovna skupina?

Slovenija 18. Nov 202106:15 > 18:11 3 komentarji
Mateja Logar
N1

Vlada je na četrtkovi seji znova razpravljala tudi o epidemioloških razmerah. Minister za zdravje Janez Poklukar je pred sejo dejal, da glede na sredino srečanje strokovne skupine za covid-19 danes praviloma ne bodo sprejemali "nobenih drastičnih ukrepov", temveč bodo "trdno nadaljevali z že dogovorjenimi". Večjih sprememb na seji res niso sprejeli.

Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar je v izjavi za medije povedala, da so na sestanku vladi v sredo predlagali, da se nadaljuje z izvajanjem pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) in se ga ustrezno nadzira. Prav tako so vladi predlagali, da nadaljuje promocijo cepljenja.

Pogovarjali so se tudi o tem, da bi omejili predavanja na fakultetah. A je Logar povedala, da so glede na podatke z ministrstva za izobraževanje ugotovili, da v trenutni situaciji univerze kar dobro sledijo okužbam. Po njenih besedah ni bilo predlagano, da bi univerze zapirali, zato za zdaj vse ostane, kot je. Če pa bi začelo število okužb naraščati tudi v tej populaciji, pa je možno, da bodo omejena le predavanja, vaje in drugo pa bo potekalo normalno. Prav tako za zdaj niso predlagali sprememb pri samotestiranju v šolah.

V strokovni skupini še naprej poudarjajo, da je treba več delati od doma, kar se je na Portugalskem in v nekaterih drugih državah izkazalo za zelo uspešen ukrep. Vladi so zato predlagali, naj da več poudarka na to področje. Veliko je bilo tudi opozoril s terena, da je nadzor na javnem potniškem prometu slab in da so kapacitete pogosto presežene. Strokovna komisija vladi predlaga, da poostri nadzor in še dodatno omeji kapacitete.

Vlada na četrtkovi seji ni sprejela bistvenih sprememb.

Po besedah Mateje Logar se največ okužb pojavlja v domačem okolju, sledijo delovna mesta in nato področje vzgoje in izobraževanja. To so tudi dejavnosti, kamor usmerjajo ukrepe. V storitveni dejavnosti, če odzvamemo segment delovnih mest, pa ni porasta. Zaradi tega teh področih ne zapirajo in ne omejujejo.

Po podatkih NIJZ pa pomemben dejavnik predstavljajo zasebna druženja, na kar z zakonodajo težko vplivamo. Gre za zavest vsakega posameznika, kako se bo odločil in deloval, je dodala Logar.

Projekcija: v bolnišnicah umirjanje razmer šele v decembru

Ali ukrepi delujejo, je vidno približno deset dni po uveljavitvi. Kot pravi Logar, lahko v tem trenutku rečemo, da smo v stagnaciji, na srečo pa nimamo izrazitega porasta okužb. Po trenutnih napovedih bi vrh sprejemov oziroma obremenitev bolnišnic predvidoma dosegli v naslednjem tednu, nekaj pozneje pa še v enotah intenzivne terapije.

Večje umirjanje je predvideno po 10. decembru, normalizacija razmer v zdravstvu pa konec decembra ali v začetku januarja.

Čakajo odločitev ustavnega sodišča

Glede predloga uvedbe pogoja preboleli, cepljeni (PC) bodo po njenih besedah počakali na odločitev ustavnega sodišča. Slednje je namreč septembra zadržalo izvajanje določb odloka, ki je določal uvedbo pogoja PC v državni upravi. K sprejetju odločitve je sodišče v ponedeljek pozval tudi predsednik vlade Janez Janša.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje