Vlada o poenostavitvah za bivanje in zaposlitev tujcev

Slovenija 09. Mar 202306:45 0 komentarjev
Seja vlade
Foto: Saša Despot/BOBO

Na današnji seji bo vlada obravnavala tudi predloga novel zakona o tujcih ter o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev. Prvi med drugim odpravlja pogoj znanja slovenskega jezika za podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združitve družine. S tem vlada naslavlja težavo pomanjkanja kadrov, na kar gospodarstvo opozarja dlje časa.

Vlada bo na današnji seji med drugim obravnavala predloga novel zakona o tujcih ter o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev. Oba poenostavljata postopke za pridobitev dovoljenj za prebivanje in potrdil o prijavi ter za zaposlovanje tujcev.

Predlog novele zakona o tujcih med drugim odpravlja pogoj znanja slovenskega jezika na vstopni ravni za podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združitve družine in ponovno uvaja brezplačno financiranje tečajev za vse kategorije tujcev.

Zaradi težav pri prehodu državnih meja, ki jih imajo prosilci za podaljšanje dovoljenja, se želi z novelo tujcem, ki za vstop v Slovenijo ne potrebujejo vizuma, omogočiti, da v času odločanja na podlagi posebnega potrdila tudi vstopijo v državo v skladu z izdanim dovoljenjem za začasno bivanje.

Predlog novele skupaj s predlogom novele zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev poenostavlja postopek, v okviru katerega je možno spremeniti okoliščine zaposlitve, samozaposlitve ali dela tujcev v času veljavnosti enotnega dovoljenja za prebivanje in delo.

Predlog naslavlja težavo pomanjkanja kadrov, na kar gospodarstvo opozarja dlje časa. Z novelo se tako med drugim naslavlja problematiko pomanjkanja specifičnih, visoko usposobljenih kadrov, kot so raziskovalci in študenti, ki so v Sloveniji zaključili študij na visokošolskem zavodu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!