Vlada odločila, kakšna bodo pravila na božičnih sejmih

Slovenija 27. Nov 202108:06 > 08:18 0 komentarjev
Celje
Mestna občina Celje

Vlada je na dopisni seji sprejela ukrepe glede delovanja adventnih sejmov. Ti bodo morali biti ograjeni. Nekoliko se spreminjajo tudi pogoji za vstop v Slovenijo in pogoji pri prevzemu pošiljk.

Vlada je pred prvo adventno nedeljo spremenila odlok, ki se navezuje na sejemsko dejavnost. S prižigom prazničnih lučk v nekaterih mestih po Sloveniji je vse bližje začetek adventnih sejmov. Ti bodo morali biti ograjeni in imeti ločena vhod in izhod.

Ob vhodu v lokal ali na prostor, kjer se izvaja gostinska dejavnost strežbe jedi in pijač, mora biti na vidnem mestu objavljeno dovoljeno največje število hkrati prisotnih oseb v lokalu ali na prostoru.

Pod temi pogoji je dovoljeno izvajanje gostinske dejavnosti strežbe jedi ali pijač na sejemskih prireditvah na odprtih površinah in na zunanjih premičnih stojnicah, piše v vladnem sporočilu.

Odlok je že objavljen v uradnem listu in je začel veljati danes.

Obvezna karantena za vse, ki prihajajo z območij, kjer je nova različica koronavirusa

Vlada je ob tem tudi spremenila pogoje za vstop v Slovenijo. Za spremembo so se odločili zaradi nove različice koronavirusa omikron, ki so jo odkrili v več afriških državah.

Vlada pa je določila obvezno karanteno ob vstopu v Slovenijo za osebe, ki imajo prebivališče v državah oziroma območjih, kjer je bila ugotovljena prisotnost te različice virusa, ali ki so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževale v teh državah ali na območjih. Slovenija je že v petek državljanom, ki so v Južni Afriki, svetovala čimprejšnjo vrnitev domov.

Tudi članice EU so v petek popoldan sprejele dogovor, da začasno ustavijo lete iz sedmih držav južne Afrike. Omejitve bodo veljale za Bocvano, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Namibijo, Južno Afriko in Zimbabve.

Te osebe ne morejo predčasno prekiniti obvezne karantene, traja torej polnih 10 dni. Naslednji dan po izteku karantene pa morajo opraviti test PCR. Če je test pozitiven, je protokol za te osebe enak kot za vse druge osebe, ki so pozitivne na testu PCR.

Osebe, ki so se zadrževale na ogroženih območjih 14 dni pred uveljavitvijo odloka, morajo o tem obvestiti številko 113, nato se jih napoti v karanteno na domu za 10 dni. Tudi zanje velja, da karantene ne morejo predčasno prekiniti in po izteku 10 dni morajo opraviti test PCR.

Tujcem brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo z območij z novo različico virusa, pa vstopa v državo ne bodo dovolili.

Dostava paketov
PROFIMEDIA

Spremembe pri prevzemu pošiljk

Prav tako se spreminjajo pogoji pri prevzemu pošiljk. Med izjeme od izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) se vključijo vse poštne pošiljke (Pošta Slovenije in paketni distributerji kot DHL, DPD, GLS,….) in prevzem blaga v dostavi.

“To pomeni, da morajo izvajalci omenjenih storitev izpolnjevati pogoj PCT, za uporabnike oziroma potrošnike pa pri prevzemu blaga in poštnih pošiljk v dostavi ta pogoj ni potreben, razen za prevzem v poštnih poslovalnicah,” so zapisali.

Glasbene šole in samotestiranje otrok v domačem okolju

Odlok tudi jasneje določa, da se med obšolske dejavnosti šteje tudi obiskovanje glasbene šole. Dodaja se, da se samotestiranje, ki ga izvajajo učenci, dijaki in študenti, šteje za izpolnjevanje pogoja PCT pri kolektivnem uresničevanju verske svobode.

Samotestiranje v domačem okolju pa so določili po novem tudi za otroke, ki so zato, ker doma nimajo ustreznih razmer, nameščeni v vzgojne zavode.

V odlok so dodali tudi, da imajo pravico do presejalnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti v breme sredstev državnega proračuna le tiste osebe, ki imajo začasno ali stalno prebivališče v Sloveniji, so zaposlene pri delodajalcu s sedežem v Sloveniji oziroma so diplomatski predstavniki v Sloveniji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!