Vlada potrdila dogovor s sindikati

Slovenija 27. Maj 202114:32 > 15:39 0 komentarjev
Boštjan Koritnik, dogovor s sindikati
Boštjan Koritnik (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Vlada je na današnji seji potrdila dogovor s sindikati javnega sektorja ter s tem razbremenila administrativne ovire državne uprave. S potrditvijo današnjega dogovora bi sprostitev varčevalnih ukrepov lahko začela veljati že s 1. junijem.

“Vesel sem, da je vlada Republike Slovenije sprejela predlog dogovora o odpravi varčevalnih ukrepov v zvezi s povračili stroškov in drugimi prejemki javnih uslužbencev, v zamiku izplačilnega dneva plače pri proračunskih uporabnikih ter regresu za letni dopust za leto 2021, ki javnim uslužbencem prinaša odpravo nekaterih preostalih varčevalnih ukrepov, višji regres za letni dopust ter hkrati odpravlja dve zelo pomembi administrativni oviri,” je na današnji novinarski konferenci sporočil Boštjan Koritnik, minister za javno upravo.

S potrditvijo današnjega dogovora bi sprostitev varčevalnih ukrepov lahko začela veljati že s 1. junijem. Za razbremenitve administrativnih ovir državne uprave so si prizadevali devet let, je še spomnil Koritnik.

Dogovor s sindikati bodo podrobneje predstavili ob podpisu, ki bo predvidoma že jutri ob 14. uri.

Nekaj najpomembnejših sprememb:

  • Višina letnega regresa se bo dvignila na 1.050 evrov, izplačan pa bo v dveh delih. Prvi del bo izplačan 4. junija, drugi del pa z majsko plačo.
  • Regres za prehrano med delom bo po novem znašal 4,30 evra, doslej je bil 3,99 evra.
  • Vzpostavlja in segmentira se dnevnica za službena potovanja po RS. Doslej je veljajo 16 evrov le za dnevnice za službeno potovanje v državi nad 12 ur, zdaj imamo tri razrede. Najvišji znaša namesto dosedanjih 16 evrov 21,30 evra.
  • Za pridobitev pravice do jubilejno nagrado se upošteva tudi delovna doba pri koncesionarjih, ki opravljajo dejavnost v mreži javne službe.
  • Spremembe pri usklajevanju zneskov. Odslej se bodo z rastjo cen življenjskih potrebščin uskladili enkrat letno.
  • Sprememba pri povračilu stroškov prevoza na delo in z njega.
  • Dvig višine nagrad dijakov in študentov pri opravljanju obvezne prakse.

Dosežen dogovor s sindikati je umerjen v tisto, kar je predlagal strateški svet za debirokratizacijo. Zamik izplačila plače pri proračunskih uporabnikih se premakne na najkasneje 10. delovni dan v mesecu, odvisno od posamezne dejavnosti. Vendar to bistveno razbremeni delo administrativnih delavcev predvsem v državni upravi, hkrati pa bo to v večji meri omogočalo, da bo plačila lista odražala dejansko stanje za delo v preteklem mesecu.

“Ne bo več tako kot doslej, ko smo morali skupaj zložiti tri, da smo lahko pogojno ugotovili, kaj se nanaša na posamezen mesec,” je zaključil Koritnik ter dodal, da bo po sprejetem dogovoru tudi poračunov bistveno manj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!