Vlada podprla vstop Bolgarije in Romunije v schengen

Slovenija 24. Nov 202221:15 0 komentarjev
Schengen
PROFIMEDIA

Vlada je na današnji seji sprejela predlog stališča o vstopu Bolgarije in Romunije v schengensko območje in ga poslala v državni zbor, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom). V njem podpira vstop Bolgarije in Romunije v schengen in pričakuje, da bosta novi članici izpolnjevali obveznosti in naloge v skladu s schengenskim pravnim redom.

Vlada je gradivo poslala v državni zbor, kjer ga bosta obravnavala pristojna odbora za zadeve EU in zunanjo politiko.

O vstopu Romunije in Bolgarije v schengensko območje s 1. januarjem prihodnje leto bodo nato notranji ministri schengenskih držav odločali na zasedanju Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve 8. decembra, a ni zagotovo, da ga bodo podprle. Avstrija je namreč v minulih dneh večkrat izrazila pomisleke glede širitve schengenskega območja in zagrozila z vetom na vstop Bolgarije in Romunije. Za pozitivno odločitev o vstopu novih članic je potrebno soglasje članic schengna, k taki odločitvi pa članice pozivata tako Evropski parlament kot Evropska komisija.

Notranji ministri schengenskih držav bodo 8. decembra odločali tudi o članstvu Hrvaške v schengnu s 1. januarjem in ga po pričakovanjih podprli. Vlada je stališče o vstopu Hrvaške obravnavala prejšnji teden, pristojna odbora DZ pa ga še nista obravnavala. Slovenija načelno podpira hrvaški vstop v schengen, obenem pa v enostranski izjavi potrjuje svoje vztrajanje pri implementaciji arbitražne razsodbe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!