Vlada pojasnjevala, kaj določa nov odlok PCT

Slovenija 13. Sep 202110:53 > 13:17 0 komentarjev

V soboto je bil sprejet mega odlok PCT, ki v veljavo stopa v sredo in določa, da bomo morali pogoj izpolnjevati praktično povsod. Številna vprašanja v zvezi z njim sta pojasnjevala državni sekretar z ministrstva za zdravje Franc Vindišar in državni sekretar gospodarskega ministrstva Simon Zajc.

Od srede bo s sprejetjem novega odloka pogoj PCT postal obvezen za vse zaposlene in samozaposlene v Sloveniji. Testiranje bo potekalo enkrat tedensko, stroške bo kril delodajalec. Obveznost pogoja PCT se širi tudi na uporabo vseh storitev, kot so pošte, banke, trgovine z oblačili, pohištvom, tehničnim blagom … Pogoj bo veljal tudi za uporabo javnega prevoza, brez pogoja pa bo še naprej mogoč obisk živilskih trgovin.

Na vprašanja o sprejetem odloku sta na vladni novinarski konferenci skušala odgovoriti državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar in državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc.

Vladna govorka Maja Bratuša je v uvodu predstavila aktualne epidemiološke podatke. Včeraj smo v Sloveniji potrdili 282 novih okužb s covidom-19, v bolnišnici pa se zdravi že 312 bolnikov, od tega 74 na intenzivni negi.

Kje je potreben pogoj PCT?

“Epidemija je dinamičen proces, ki od nas zahteva veliko prilagajanja. Zavedamo se, da vse te spremembe niso prijetne, a na žalost drugih možnosti nimamo več,” je dejal Franc Vindišar z ministrstva za zdravje. “Okoliščine zahtevajo, da ukrepamo odločno in zaščitimo življenja ljudi.”

Odlok o pogoju PCT so oblikovali, da bi zavarovali vse državljane, še posebej kapacitete zdravstvenega sistema. S povečevanjem števila covidnih bolnišnic je namreč mogoče pričakovati zmanjševanje izvajanja rednih programov, je opozoril Vindišar.

  1. Pogoj PCT morajo izpolnjevati vsi zaposleni in samozaposleni. Mogoče ga je izpolnjevati tudi s tedenskim samotestiranjem s hitrim testom, ni pa to podlaga za pridobitev QR-kode, prav tako pa ne omogoča dostopa do drugih storitev. Gre torej le za možnost opravljanja dela. Za izvajanje samotestiranja je odgovoren delodajalec, ki zagotovi teste, prav tako pa nadzira njegov potek in krije stroške.

  2. Pogoj PCT morajo izpolnjevati tudi uporabniki zavodov za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domov, centrov za tujce, azilnih domov in integracijskih hiš ob sprejemu v nastanitev ali po ponovni vrnitvi v nastanitev, če je odsotnost trajala več kot 48 ur. V tem primeru je plačnik testiranja država.

  3. Pogoj PCT se izpolnjuje tako kot do zdaj. Sprememba je edino pri prebolevnikih, ki pogoj izpolnjujejo z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, vendar ni starejši od 180 dni.

  4. Glede mask v odloku ni sprememb v primerjavi s prejšnjim tednom. Maske tako ostajajo obvezne v vseh notranjih prostorih in zunanjih, kjer ni mogoče zagotavljati medosebne razdalje metra in pol.

  5. Pogoj PCT ni potreben v živilskih prodajalnah, drogerijah in lekarnah. Če so znotraj trgovskega centra, je pogoj PCT potreben. Vsi potrošniki, ki niso cepljeni ali prebolevniki, morajo test HAG opravljati na 48 ur, test PCR pa na 72 ur. Strošek testiranja je breme vsakega posameznika. Preberite še, kaj so ostale izjeme. Med njimi ni bencinskih servisov.

Preverjanje ob vstopu v trgovski center

“Nekdo, ki gre v lekarno znotraj trgovskega centra, gre lahko še v ostalih sto trgovin. Zato smo se odločili, da to ni izjema,” je na novinarsko vprašanje, zakaj živilske prodajalne, lekarne in drogerije znotraj trgovskih centrov niso izjeme, odgovoril državni sekretar z MGRT Zajc. Bencinski servisi niso med izjemami, zato je za vstop v prostore črpalke treba izpolnjevati enega izmed treh pogojev – P, C ali T.

Preverba pogoja PCT poteka ob vstopu v trgovski center. “Nesmiselno bi bilo, da vsaka trgovina znotraj centra posebej preverja izpolnjevanje pogoja,” je dejal.

“Na ministrstvu smo se odločili, da bomo pogoj preverjali enkrat na teden. To delamo v ponedeljek, lahko je tudi sreda, pomembno je, da gre za enakomeren razmik. Samotestiranje se izvaja v sobi, ki je v recepciji. Ko je test negativen, lahko zaposleni nadaljujejo na svoje delovno mesto, če je pozitiven, mora do svojega osebnega zdravnika, da ga ta napoti na test PCR,” je potek preverjanja pogoja ponazoril Zajc.

O tem, kdo prejme kazen v primeru obiska gostinskega lokala brez pogoja PCT, pa je Zajc poudaril, da gostinec gosta brez pogoja preprosto ne sme postreči, zato naj takšnih okoliščin ne bo.

Za dokazovanje izpolnjevanja pogoja PCT je veljaven tudi kartonček o cepljenju, je povedal Vindišar, seveda pa gre najhitreje s QR-kodo, ki se jo skenira. Pomembno je, da je razviden datum in da je mogoče preveriti tudi identiteto.

Tisti, ki se iz zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti, potrebujejo zdravniško potrdilo. To jim nato omogoči dostop do brezplačnega testiranja, je še pojasnil državni sekretar z ministrstva za zdravje Franc Vindišar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!