Vlada razrešila Baluha, urad za narodnosti bo začasno vodil Doltar

Slovenija 31. Maj 202315:56 2 komentarja
Stanko Baluh.
Stanko Baluh. (Foto: Bor Slana/BOBO)

Vlada je na današnji seji Stanka Baluha razrešila s čela vladnega urada za narodnosti, za vršilca dolžnosti direktorja urada pa je imenovala Janeza Doltarja.

Le nekaj dni po tem, ko sta se poslanca italijanske in madžarske manjšine Felice Žiža in Ferenc Horvath direktorju urada za narodnosti Stanku Baluhu zahvalila za sodelovanje pri pripravi oziroma usklajevanju sporazuma o sodelovanju med vlado in poslancema narodnih skupnosti, je vlada Baluha razrešila z direktorskega mesta. Za vršilca dolžnosti direktorja je imenovala Janeza Doltarja. Ta je diplomiral na visoki šoli za organizacijske vede v Kranju. Od leta 1997 je bil zaposlen na mestni občini Novo mesto, najprej je delal na področju stavbnih zemljišč, zadnja leta pa na področju romske problematike. Med drugim je bil tudi predsednik komisije za integracijo Romske skupnosti pri Skupnosti občin Slovenije.

Zamenjavo je vlada izpeljala tik pred iztekom prvega leta mandata – v letu dni po prevzemu funkcij namreč lahko vladajoči brez zakonskih omejitev razrešujejo najvišje uradnike na položaju, kamor sodi tudi direktor vladnega urada za narodnosti.

Namera o Baluhovi razrešitvi, za katero sta Žiža in Horvath neuradno  izvedela tik pred zdajci, je poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti presenetila. Kot nam je dejal Horvath, sta bila tako sam kot tudi madžarska narodna skupnost z Baluhovim delom zadovoljna.

Žiža pa je za N1 dejal, da sta skupaj s Horvathom predsednika vlade Roberta Goloba včeraj prosila, da se v duhu ravnokar sklenjenega sporazuma še pred končno odločitvijo vlade sestanejo in jim premier pojasni razloge za predlagano Baluhovo razrešitev. Vendar do srečanja ni prišlo.

Kot lahko preberemo v Baluhovem življenjepisu, se je na vladnem uradu za narodnosti leta 2000 zaposlil kot svetovalec direktorja – prevzel je odgovornost za italijansko narodno skupnost, romsko skupnost in evropske zadeve. Od julija 2006 do julija 2012 je bil direktor urada, nato pa je postal vodja službe za narodnosti na ministrstvu za notranje zadeve. V začetku leta 2015 je vlada Baluha ponovno imenovala za direktorja urada in leta 2021 ponovno potrdila njegov mandat.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje