Vlada razrešila Aleša Šabedra

Slovenija 27. Jul 202315:42 > 20:44 12 komentarjev
Aleš Šabeder
Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada je na dopisni seji z mesta direktorja urada za nadzor, kakovost in investicije razrešila Aleša Šabedra. Urad bo odslej kot vršilec dolžnosti direktorja vodil Tomaž Pliberšek, ki je bil v letih 2019 in 2020 Šabedrov državni sekretar na ministrstvu za zdravje.

Vlada je na dopisni seji razrešila Aleša Šabedra z mesta direktorja urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu. Urad je organ v sestavi ministrstva za zdravje, Šabeder pa je bil desna roka nekdanjega ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana.

Pod Šabedrovim vodenjem je urad zapustilo več zaposlenih z dolgoletnimi izkušnjami na področju vodenja investicij. Pri nekaterih odhodih in premestitvah se je pojavil sum, da sta jih Šabeder in Bešič Loredan izvedla ali spodbudila, ker naj bi zaposleni nasprotovali domnevno spornim podražitvam projektov.

Nekdanji uradnik z ministrstva za zdravje Smilijan Mekicar nam je potrdil, da je zaradi tega zoper Šabedra na policiji podal kazensko ovadbo, pisal pa je tudi Komisiji pa preprečevanje korupcije in državni revizijski komisiji. Še prej pa je Šabeder odpustil in policiji prijavil Mekicarja zaradi domnevnih nepravilnosti pri naročilu 16 naprav za slikovno diagnostiko.

Z vlade so še sporočili, da bo urad namesto Šabedra kot vršilec dolžnosti vodil Tomaž Pliberšek. Na položaju bo do imenovanja direktorja, vendar najdlje do 27. januarja 2024. Šabeder in Pliberšek sta sodelovala v letih 2019 in 2020, saj je bil Šabeder v vladi Marjana Šarca minister za zdravje, Pliberšek pa njegov državni sekretar.

Tomaž Pliberšek
Tomaž Pliberšek (foto: Alen Milavec /BOBO)

V času sodelovanja so se sicer njuni odnosi zelo poslabšali. Pliberšek je podpisal dokumente za sporno zamenjavo nadzornega inženirja pri gradnji v bolnišnici Celje, nato pa je javno dejal, da mu je bilo to podtaknjeno.

Na koncu mandata naj bi Šabeder Pliberška celo poslal na prisilni dopust.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje