Vlada sprejela namero o sodelovanju vojakov na Slovaškem

Slovenija 23. Mar 202222:44 > 22:45 0 komentarjev
Slovenska vojska, tekmovanje
Fotografija je simbolična (Foto: Luka Mitrović/Slovenska vojska/FACEBOOK)

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela namero o sodelovanju skupno do 200 pripadnikov Slovenske vojske, vključno z nacionalnim podpornim elementom in štabnim osebjem, v Natovi bojni skupini na Slovaškem. Gre za sodelovanje v okviru Aktivnosti okrepljene pozornosti, z možnostjo rotacij.

Pripadniki Slovenske vojske (SV) bodo sodelovali pri izvajanju mirnodobnih aktivnosti te bojne skupine, v sklopu misije za zagotavljanje in vzdrževanje pripravljenosti v podporo celoviti in okrepljeni odvračalni ter obrambni drži zavezništva. To vključuje vaje, usposabljanja in druge mirnodobne aktivnosti, vključno z ukrepi za zaščito sil bojne skupine.

Pri tem lahko časovno omejene mirnodobne aktivnosti pripadnikov SV v okviru Natove bojne skupine potekajo tudi v drugih državah članicah Nata, so sporočili po seji.

Poleg krepitve odvračalne in obrambne drže Zavezništva ob njegovem vzhodnem krilu bo imelo sodelovanje v tej Natovi bojni skupini po prepričanju vlade zelo koristne transformacijske učinke za SV na področju krepitve njene pripravljenosti, bojne sposobnosti in povezljivosti z zavezniškimi oboroženimi silami. Vlada bo s to namero seznanila parlamentarna odbora za obrambo in za zunanjo politiko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!