Vlada sprejela odločitev o enostranski izjavi glede vstopa Hrvaške v schengen

Slovenija 17. Nov 202216:54 9 komentarjev
Mejni prehod Hrvaška - Slovenija
PROFIMEDIA

Vlada je v državni zbor poslala stališče Slovenije o hrvaškem vstopu v schengen. Vstop Hrvaške v schengen podpira, saj je v interesu Slovenije in EU, obenem pa v enostranski izjavi potrjuje svoje vztrajanje pri implementaciji arbitražne odločitve glede meje.

Vlada je na današnji seji pod oznako interno obravnavala predlog stališča Slovenije glede vstopa Hrvaške v schengen s 1. januarjem in ga poslala pristojnima odboroma državnega zbora, je neuradno izvedela STA, kasneje pa potrdila tudi vlada.

Obenem pa v enostranski izjavi potrjuje svoje vztrajanje pri implementaciji arbitražne odločitve glede meje. Poudarja, da je arbitražna razsodba glede meje dokončna, zavezujoča in jo je treba spoštovati ter da jo je Slovenija že implementirala. V izjavi obenem podpira vstop Hrvaške v schengen, ki je v interesu Slovenije in Evropske unije (EU).

Kot smo poročali konec oktobra, ko je prvič zaokrožila vest o slovenski enostranski izjavi, se je hrvaški predsednik Andrej Plenković nanjo odzval z besedami: “Seveda lahko Slovenija sprejme svojo enostransko izjavo, lahko pa to storimo tudi mi. To ni nekaj, kar bi Hrvaško na kakršenkoli način obvezovalo,” je dejal. Več preberite v članku: Mejni spor s Hrvaško: Slovenija je dolžna zavarovati nacionalne interese.

Da je vlada obravnavala stališče o vstopu Hrvaške v Schengen, je ob zaključku kampanje pred lokalnimi volitvami na Prešernovem trgu v Ljubljani novinarjem potrdil tudi premier Robert Golob. “Ugotovili smo, da je vstop Hrvaške v schengen strateški interes Slovenije,” je dejal. “Naša vlada je vedno enotna,” pa je premier odgovoril na vprašanje, ali je bila vlada glede hrvaškega članstva v schengnu enotna. Dejal je še, da so danes govorili tudi o vstopu Romunije in Bolgarije v schengen in da v kratkem pričakuje pozitivno stališče vlade tudi na to temo.

V državnem zboru bosta gradivo in izjavo o vstopu Hrvaške v schengen obravnavala pristojna odbora za zunanjo politiko in zadeve EU. Ta bo tudi sprejeta končna odločitev, so po današnji seji še sporočili z vlade.

O vstopu Hrvaške v schengensko območje s 1. januarjem prihodnje leto bodo nato notranji ministri schengenskih držav odločali na zasedanju Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve 8. decembra in ga po pričakovanjih podprli. Za pozitivno odločitev o vstopu Hrvaške je potrebno soglasje članic schengna, k taki odločitvi pa članice pozivata tako Evropski parlament kot komisija.

Odločitev bo formalno sprejeta kot sklep Sveta o uporabi vseh določb schengenskega pravnega reda na Hrvaškem in k temu sklepu naj bi Slovenija priložila omenjeno nacionalno izjavo. Podlaga za sprejetje izjave bo tako stališče Slovenije do omenjenega sklepa sveta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje