Novo razočaranje za zdravnike: od ponedeljka stavka, ki bo trajala do preklica

Slovenija 13. Jan 202418:53 > 20:06 32 komentarjev
Zdravniki
Žiga Živulović jr./BOBO

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides je sporočil, da jim vlada ni posredovala nobenega predloga, s katerimi bi se približali stavkovnim zahtevam zdravnikom, zato bodo od ponedeljka naprej stavkali.

Zdravniki so opozorilno stavko že izvedli v torek, 9. januarja, zdaj pa je Fides sporočil, da je iz vladnega predloga jasno, da ne ponuja nobenega približevanja njihovim stavkovnim zahtevam.

“Pričakujemo, da bomo pred nadaljevanjem pogajanj dobili predlog, ki naše zahteve tudi resno naslavlja. Sprenevedanja stavke ne bodo ustavila,” so zapisali v napovedi stavke, ki se bo začela 15. januarja.

V napovedi so še zapisali, da lahko v času stavke pride do motenj “tistega dela javne službe, ki zahteva stavkovni minimum delovnega procesa”.

“Za organizacijo dela in obveščanje bolnikov v času stavke je odgovoren delodajalec,” so dodali.

Zdravniki so bili nezadovoljni že pred opozorilno stavko, ko so dolgo čakali, da vlada oblikuje pogajalsko skupino. Šele zvečer pred opozorilno stavko so dobili odgovor, da bo vladno stran zastopal Mirko Stopar z ministrstva za javno upravo.

Pred opozorilno stavko je predsednik Fidesa Damjan Polh dejal, da če ne bo prišlo do dogovora, sledi od 15. januarja drugi del stavke, ki bo trajala do preklica.

Kaj pravijo v drugih sindikatih?

Po mnenju sindikata družinskih zdravnikov Praktik.um je stavka nujna in utemeljena, a ne obravnava glavnih težav, je za TV Slovenija dejal Igor Muževič. Med glavnimi težavami so po njegovem mnenju prenizke plače bolničark in srednjih medicinskih sester ter neurejeni delovni pogoji.

Iz Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije so sporočili, da se jim stavka zdi nepotrebna, saj so za pogajalsko mizo. “V zdravstvu so pogoji za delo alarmantni, česar pa Fides ne naslavlja, mislim, da je to ključno, ” je za Televizijo Slovenija dejala predsednica sindikata Irena Ilešič Čujovič.

Stavka prav tako ne podpirajo v društvu Srebrna nit, kjer pravijo, da v pozivu Fides vidijo predvsem bitko za boljše delovne razmere in tudi za plače zaposlenih z zdravstvu, “predvsem pa seveda za plače zdravnikov”.

Kakšni so razlogi za stavko?

Fides je stavko sredi decembra napovedal, saj vlada po njihovi oceni ni izpolnila zavez iz sklenjenih sporazumov. Med razlogi za začetek stavke so v sindikatu poudarili tudi zavlačevanje s plačno reformo in zapostavljanje zaposlenih ob vse več dodatnih nalogah in obremenitvah. Prav tako opozarjajo na prisilne ukrepe, ki jih po njihovi oceni uvaja decembra sprejeti zdravstveni interventni zakon, pa tudi zapiranje oddelkov in ambulant kot posledice pomanjkanja zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev.

Gre že za četrto napoved stavke sindikata Fides v mandatu aktualne vlade. Prvič je sindikat stavko napovedal septembra 2022, kot glavno pa takrat izpostavil zahtevo za izstop iz enotnega plačnega sistema. Vladna stran in sindikat sta nato 19. oktobra 2022 podpisala sporazum o začasni prekinitvi stavke, ki je predvidel oblikovanje ločenega plačnega zdravstvenega stebra v okviru plačnega sistema javnega sektorja. Vlada se je s sporazumom zavezala, da bo ločen plačni zdravstveni steber oblikovala do 1. aprila 2023 in ga nato do 30. junija 2023 vložila v zakonodajni postopek, kar pa se ni zgodilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje