Vlada ostro obsodila rusko agresijo na Ukrajino, ki ji bo ponudila dodatno pomoč

Slovenija 17. Nov 202216:57 12 komentarjev
Kijev, Ukrajina
Gleb Garanich/REUTERS

Vlada se je na današnji seji seznanila s stopnjevanjem ruskih napadov na Ukrajino ter z incidentom na poljsko-ukrajinski meji, kamor je priletela raketa in terjala dve življenji. Ostro je obsodila rusko agresijo, napade na civilno prebivalstvo in uničevanje kritične infrastrukture in Moskvo pozvala, naj s takšnim delovanjem nemudoma preneha.

V zadnjih tednih Rusija načrtno uničuje ukrajinska mesta in objekte kritične infrastrukture, s tem pa se povzroča velika škoda, ki ima neposreden učinek na civilno prebivalstvo, je opozorila vlada.

Rusija je v torek na Ukrajino izstrelila približno sto raket in brezpilotnih letalnikov ter povzročile izpad elektrike za več kot deset milijonov ljudi. Isti dan je prišlo tudi do padca rakete – najverjetneje naj bi šlo za raketo ukrajinskega sistema zračne obrambe – na poljsko vas Przewodow, ki je od ukrajinske meje oddaljena le šest kilometrov. V incidentu sta umrli dve osebi.

Po podatkih ukrajinske strani je od začetka vojne poškodovane že več kot 40 odstotkov energetske infrastrukture. Poškodovanih pa je tudi več kot 800 ukrajinskih bolnišnic in preko 2.500 izobraževalnih ustanov, od tega 300 povsem uničenih, navaja vlada.

Vojna ima posledice na globalni ravni, zato je treba vložiti več napora v to, da se prepreči scenarij dolgotrajne krize. “Ob nadaljnji vsestranski podpori Ukrajini si moramo prizadevati in puščati odprta vrata za morebitno mirno rešitev,” je poudarila vlada.

Pri tem je še ponovila, da Slovenija aktivno podpira vsa dosedanja mirovna posredovanja in si bo tudi v prihodnje prizadevala za premirje in končanje vojne, temelječa na spoštovanju suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine.

Prav tako bo vlada Ukrajini ponudila dodatno pomoč pri obnovi kritične infrastrukture, so še dodali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje