Vlada posodobila strategijo za varovanje tajnih podatkov

Slovenija 02. Feb 202316:38 0 komentarjev
Seja vlade
Žiga Živulović Jr./Bobo

Vlada je na seji sprejela akcijski načrt izvedbe strategije kriptografske zaščite podatkov v Sloveniji za leti 2020 in 2021. Ob tem so sprejeli tudi akcijski načrt izvedbe strategije kriptografske zaščite podatkov v Sloveniji za letošnje leto.

Strategijo kriptografske zaščite podatkov je vlada sprejela leta 2016.

Na njeni podlagi je urad vlade za varovanje tajnih podatkov kot pristojni organ za njegovo izvedbo pripravil akcijski načrt za izvajanje strategije s predvidenimi aktivnostmi za leti 2020 in 2021. Ker so izvedbo nekaterih aktivnosti onemogočali ukrepi zoper širjenje epidemije Covida-19, se je njihovo izvajanje podaljšalo v leto 2022.

“Predlagani akcijski načrt za izvajanje strategije kriptografske zaščite podatkov v Sloveniji za leto 2023 predstavlja vsebinsko in organizacijsko nadgradnjo ter nadaljevanje začetih aktivnosti v letih 2020 in 2021 ter aktivnosti v letu 2022,” so sporočili po seji vlade.

Ob tem dodajajo, da se z akcijskim načrtom izvedbe strategije za letos tako nadaljuje s sistemskim urejanjem področja kriptografske zaščite podatkov, ki preko izgradnje nacionalnih kriptografskih rešitev prispeva k nacionalni varnosti Republike Slovenije.

Kot še navajajo v sporočilu, je bila glavnina nalog akcijskega načrta strategije kriptografske zaščite podatkov za leti 2020 in 2021 uspešno izvedenih. Izvajanje nekaterih aktivnosti se kljub njihovi uspešni izvedbi podaljšuje v naslednje leto, nekatere aktivnosti pa so bile glede na izkazane potrebe ustrezno razširjene in kot take načrtovane v akcijskem načrtu za leto 2023, še izhaja iz sporočila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!