Vlada začasno zaščito Ukrajincem v Sloveniji podaljšala za eno leto

Slovenija 18. Jan 202417:08 0 komentarjev
Ukrajinci v Sloveniji
FOTO: Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada je na današnji seji odločila, da bodo Ukrajincem z začasno zaščito v Sloveniji to podaljšali do 4. marca 2025. Za to se je odločila, ker so zaradi nadaljevanja napadov na civilno prebivalstvo in infrastrukturo razmere na celotnem ozemlju Ukrajine še vedno nestabilne in negotove, tako da se tja ne morejo vrniti, so po seji sporočili z vlade.

Prav tako ostaja tveganje za učinkovito delovanje nacionalnih azilnih sistemov, če bi se začasna zaščita kmalu končala in bi vse te osebe naenkrat zaprosile za mednarodno zaščito, so dodali.

Pojasnili so še, da je vlada odločitev sprejela na podlagi sklepa Sveta EU z lanskega oktobra o podaljšanju začasne zaščite do 4. marca 2025. Sklep vlade bo začel veljati dan po objavi v uradnem listu.

Začasno zaščito za ukrajinske begunce v Sloveniji je slovenska vlada uvedla kmalu po začetku ruske invazije na Ukrajino februarja 2022, in sicer za začetno obdobje enega leta, torej do 4. marca 2023. Na podlagi odločitve Evropske komisije se je vlada nato odločila začasno zaščito samodejno podaljšati še do 4. marca letos.

Od začetka ruske invazije na Ukrajino je domove zapustilo več kot osem milijonov Ukrajincev, v Sloveniji pa naj bi jih imelo začasno zaščito več tisoč.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!