Rdeča luč za Maljevčev predlog. Če rešitev ne bo, bodo domovi za starejše dražji

Slovenija 27. Jul 202310:00 15 komentarjev
Simon Maljevac, Luka Mesec
Simon Maljevac in Luka Mesec (Borut Živulović/BOBO)

Ministrstvo za solidarno prihodnost Simona Maljevca v medresorskem usklajevanju ni dobilo zelene luči za polletno podaljšanje interventnega ukrepa, ki je domovom do konca junija zagotavljal proračunsko sofinanciranje dela stroškov. V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije in podjetju Deos pravijo, da o tem še niso obveščeni, poudarjajo pa, da trenutno financiranje ne zadošča za pokritje stroškov. Direktorje domov naj bi po informacijah N1 odločitev presenečala, saj jim je Maljevac junija obljubljal, da imajo na ministrstvu "nekaj rešitev" za nastalo stanje.

Ko so v začetku julija domovi za starejše dvignili oskrbnine za pet do šest odstotkov, nam je sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije (SSZS) Denis Sahernik dejal, da tudi zvišane oskrbnine ne zadoščajo za pokritje dejanskih stroškov domov. To bi terjalo od 12- do 25-odstotni dvig, je ocenil.

Direktorji domov so računali na to, da bo država podaljšala proračunsko sofinanciranje stroškov dela, ki se je izteklo 30. junija. Na ministrstvu za solidarno prihodnost Simona Maljevca so namreč takrat že imeli pripravljen predlog novele zakona, s katero bi podaljšali veljavnost interventnega ukrepa. Poslanec Levice Milan Jakopovič je v začetku julija v državnem zboru dejal, da je novela v medresorskem usklajevanju.

A se je tu njena pot končala. Najprej so nam z ministrstva sporočili, da se je vlada Roberta Goloba odločila, da ukrepa ne podaljša, po objavi članka pa poslali dodatno pojasnilo, da “v medresorskem usklajevanju soglasja glede predloga ministrstva ni bilo mogoče doseči, zato predlog ni bil poslan v vladno obravnavo in ga vlada ni obravnavala”.

Spomnimo, da je bil v začetku julija v DZ zavrnjen tudi predlog poslanske skupine SDS, ki je prav tako predlagala, da se veljavnost interventnega zakona podaljša do konca tega leta.

Nov dvig oskrbnine?

Ali to vodi v nov dvig oskrbnin, ki se s tem mesecem že dvigujejo za pet do šest odstotkov, za zdaj še ni jasno. Tako Sahernik kot prokurist Deosa Bojan Kranjc sta nam dejala, da z odločitvijo koalicije še nista seznanjena, tudi drugi domovi naj o njej ne bi bili obveščeni.

Po informacijah N1 pa je Skupnost socialnih zavodov Slovenije pred dnevi Maljevcu poslala dopis, v katerem ga je opomnila, da je 16. junija ministrstvo izvajalcem poslalo dopis, v katerem je med drugim navedlo, da na ministrstvu pripravljajo “nekaj rešitev”, o katerih naj bi ministrstvo izvajalce obvestilo še v juniju. A tega do danes ni storilo.

Če rešitev ne bo, Kranjc druge možnosti, kot je dvig oskrbnin, ne vidi. Ocenjuje pa, da tega ne bo pred marcem.

Vsako leto marca namreč poteka redna uskladitev cen v domovih, izredna uskladitev pa je mogoča, če rast stroškov v obdobju od zadnje uskladitve vpliva na povečanje cene za več kot 3 odstotke oziroma če se stroški dela spremenijo za več kot 1,5 odstotka po zadnji uskladitvi. Izredno uskladitev pa mora potrditi ministrstvo, a Kranjc dvomi, da bi privolilo v to.

Nekaj denarja že zdaj iz proračuna

Na ministrstvu za solidarno prihodnost so v odgovorih za N1 poudarili, da z namenom preprečitve dviga cen storitve domovom do konca leta zagotavljajo proračunska sredstva za višje stroške dela, ki so posledica konec leta 2021 sklenjenih dogovorov s sindikati, ter sredstva za dodatne kadre, ki jih zavodi zaposlujejo zaradi lani sprejete spremembe kadrovskih normativov.

Dodali so, da tudi novi zakon o dolgotrajni oskrbi ohranja določbo, na podlagi katere se bodo zaradi dodatnega zamika začetka izvajanja pravic proračunska sredstva izvajalcem zagotavljala do začetka izvajanja oskrbe. Ocenjena sredstva iz naslova višjih stroškov dela v letu 2024 znašajo 18 milijonov, v 2025 pa 16,5 milijona evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje