Vladni falcon na vgradnji nove avionike

Slovenija 03. Jul 202318:57 3 komentarji
Falcon
Vladno letalo falcon (Foto: Slovenska vojska)

Falcon je bil na vgradnjo avionike odpeljan 19. junija, nadgradnja pa bo po podatkih ministrstva za obrambo trajala 12 tednov.

Obrambno ministrstvo je na portalu javnih naročil objavilo dve pogodbi z družbo Dassault glede vzdrževanja vladnega falcona in glede nadgradnje njegove avionike, pogodbi sta vredni 8,9 milijona evrov oziroma slabega 2,5 milijona evrov. Falcon je bil na vgradnjo avionike odpeljan že 19. junija, nadgradnja pa bo po podatkih ministrstva trajala 12 tednov.

Minuli teden objavljena pogodba glede zagotavljanja operativnosti vladnega letala falcon se od prejšnje razlikuje v nizu načrtovanih servisnih pregledov po predpisanem programu vzdrževanja letala in v trajanju, ki tokrat zajema štiriletno obdobje, so za STA pojasnili na ministrstvu.

Storitve vzdrževanja na terenu bo zagotavljal podizvajalec Dassaulta iz Portugalske, ki bo zagotavljal mobilne ekipe za hitro posredovanje v primeru potrebe po odpravi okvare kjerkoli na svetu. V Vojašnici Jerneja Molana pa bo urejeno prevzemno mesto za dele za redno vzdrževanje. Na ministrstvu so pojasnili, da ima Slovenska vojska (SV) tam vzpostavljeno vzdrževalno organizacijo, ki skrbi za resurse in plovnost falcona in ostalih zrakoplovov SV.

Na ministrstvu so še odgovorili, da nimajo namere začeti vzdrževanja falcona v lastni režiji.

Ob tej pogodbi je ministrstvo na isti dan, 12. maja, z družbo podpisalo še pogodbo o nakupu in vgradnji naprednejše avionike Pro Line 21 ter usposabljanje posadk in letalsko-tehničnega osebja za njeno uporabo. Po podatkih obrambnega ministrstva je falcon na servisu že od 19. junija, trajal pa bo predvidoma dvanajst tednov. Po pogodbi mora dobavitelj avioniko vgraditi v roku 60 delovnih dni od prevzema zrakoplova, v tem času pa zanjo usposobiti tudi osebje.

Kabinet predsednika vlade Roberta Goloba je sicer konec maja napovedal, da je za falcona sredi junija predviden servis, zato so 22. maja objavili javno naročilo za najem poslovnega letala s posadko, za predvideno obdobje dveh let. Vladni Falcon se je sicer 17. maja vrnil iz popravila v Švici, že teden kasneje pa so odkrili novo napako na enem od indikatorjev delovanja motorja. Državni vrh je zaradi navedenega nekajkrat ostal brez prevoza, predsednica republike Nataša Pirc Musar se je v enem primeru celo vračala s slovaškim vladnim letalom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje