Vladno besedilo predloga resolucije o preprečevanju in zatiranju kriminalitete

Slovenija 22. Feb 202421:40 3 komentarji
Luka Mesec vodi sejo vlade.
Foto: UKOM

Vlada je na današnji seji določila besedilo predloga resolucije o nacionalnem programu preprečevanja in zatiranja kriminalitete za obdobje od 2024 do 2028. Temeljni cilj resolucije je učinkovito oblikovanje in izvajanje politike preprečevanja in zatiranja kriminalitete, so sporočili po seji vlade.

Gre za temeljni razvojno usmerjevalni dokument na področju nacionalne varnosti. Cilj resolucije je tako zagotavljanje takšnega družbenega okolja, ki bo dolgoročno vplivalo na zmanjšanje kriminalitete, zagotavljalo varnost, bivanje in delo v varnem okolju, ter na podlagi predlaganih ukrepov doseči tako družbeno stanje, da bi se ljudje počutili varne.

Zavedajoč se naraščajočih izzivov in kompleksnosti kriminalnih dejavnosti v sodobni družbi, je resolucija namenjena vzpostavitvi celovitega okvira za učinkovito preprečevanje kriminalitete in pravočasno odzivanje nanjo, so zapisali na ministrstvu za notranje zadeve.

Sodobne grožnje, kot so organizirana kriminaliteta, terorizem in digitalna kriminaliteta, zahtevajo odločne in prilagodljive ukrepe. Zato resolucija postavlja temelje za usmerjeno in usklajeno delovanje v boju proti kriminaliteti, s poudarkom na zaščiti državljank in državljanov ter izboljšanju splošne varnosti v naši družbi, so prepričani na ministrstvu.

Osnovno načelo resolucije temelji na preventivi in ne na represiji. V resoluciji so zajeti vsi pomembni deležniki, ki lahko na različne načine prispevajo k preprečevanju kriminalitete na posameznih področjih.

Poudarja zagotavljanje varnosti v lokalnih okoljih, preprečevanje vseh oblik nasilja, vključno s sovražnim govorom, boj proti korupciji, tveganja na področju javnega zdravja, informacijsko varnost oziroma nevarnosti kibernetske kriminalitete, nevarnosti radikalizacije, ekstremnega nasilja in terorizma ter ogroženost Slovenije zaradi hudih in organiziranih oblik kriminalitete, so še navedli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje