Vlog za pomoč po poplavah manj, kot je bilo na razpolago denarja

Slovenija 11. Sep 202315:30 0 komentarjev
Saniranje po poplavah v občini Luče
Odpravljanje posledic uničujočih poplav v naselju Raduha v občini Luče. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Humanitarni organizaciji Rdeči križ in Karitas sta skupaj prejeli približno 8.500 vlog za pomoč po poplavah. Ker je sredstev za pomoč več kot vlog, bosta pomoč zvišali. Denar bodo upravičenci prejeli v torek.

Dober mesec po uničujočih poplavah, ki so močno prizadele Slovenijo, marsikdo pa je ostal brez hiše in stanovanja, bosta Rdeči križ in Karitas izplačala prve pomoči.

Država je v okviru hitre pomoči humanitarnima organizacijama namenila deset milijonov evrov, z namenom hitre in učinkovite oskrbe najbolj prizadetih z osnovnimi življenjskimi potrebščinami, rok za prijavo škode pa je bil 28. avgust.

Skupaj sta Rdeči križ in Karitas prejela približno 8.500 vlog, trenutno pa še poteka kontrola vlog, sta za N1 pojasnili humanitarni organizaciji. Predvidoma bosta pregled končali danes, nakazila pa bodo izdana predvidoma jutri oziroma v sredo.

Višina pomoči je bila odvisna od škode na stanovanjskih objektih in se je delila v tri stopnje.

Stopnja 1: za trajno uničene hiše ali stanovanja, ki so praktično neobnovljivi in zahtevajo nadomestno bivališče, višina pomoči znaša 3.000 evrov

Stopnja 2: v primeru poplavljenih stanovanjskih etaž višina pomoči znaša 1.500 evrov

Stopnja 3: za poplavljene kletne prostore višina pomoči znaša 500 evrov

Rdeči križ, pomoč
Rdeči križ

Vlog manj, kot je na voljo denarja

Pomoč za stopnji 1 in 2 bodo dvignili, saj je bilo zahtevkov manj, kot je bilo na voljo denarja. Iz Rdečega križa so sporočili, da bodo sorazmerno zvišali stopnji 1 in 2, medtem ko bo 3 ostala ista.

Na Karitasu na terenu opažajo, da v ljudeh ostajajo strah, negotovost in bolečina, saj so izgubili težko prigarano premoženje, nekateri celo stanovanja/hiše.

“Pri vseh ljudeh, ki so bili prizadeti, moramo biti pozorni, ko se začnejo zapirati, postanejo otožni, ne govorijo ali pa se kakorkoli drugače vedejo, kot so se doslej. To je treba opaziti. Mnoge lahko razreši običajen, razbremenilen pogovor ali stalna pozornost in opogumljanje, naj bo to prijateljev, sosedov, sorodnikov ali prostovoljcev. Včasih je dovolj majhna spodbuda z besedo, prisotnostjo,” o utripu s terena poročajo pri Karitasu. Na terenu imajo pet svetovalcev psihoterapevtov, zagotovo pa bo tudi nekaj resnih primerov, ki se že kažejo.

Pri Rdečem križu na terenu zaznavajo izboljšanje stanja. “Prva faza čiščenja in odstranjevanja naplavin ipd. se je dejansko končala, začenja se faza sanacije, ki bo dolga in za mnoge tudi draga,” so dodali pri Rdečem križu. Zgodbe ljudi so pretresljive, mnogi pa podoživljajo dogodke ob vsakem napovedanem obilnejšem deževju, so opisali utrip s terena.

Rekordna sredstva in rekordna škoda

Če je v primeru poplav vlog za pomoč manj od razpoložljivih sredstev, pa je drugače pri tistih, ki so zaprosili za pomoč po neurjih in toči, ki so državo prizadele od 12. julija do 2. avgusta.

Vlada jim je namenila 1,1 milijona evrov, humanitarni organizaciji pa sta dobili 970 vlog. Kontrola upravičenosti vlog je že zaključena, odobrene zneske pa so morali znižati, saj je bilo vlog več, kot je bilo na voljo javnega denarja. “Obravnava vlog je bila zelo zahtevna, zato je sodeloval tudi CSD, ker se upošteva socialnoekonomski korektiv pri določanju zneska. V petek pa imamo sestanek na vladi, na katerem bomo iskali skupne rešitve za oškodovanja gospodinjstev v neurjih (vloga A),” so pojasnili na Karitasu.

Karitas je z donacijami posameznikov, podjetij in evropske mreže Karitas zbral še 5,3 milijona evrov, ki so jih namenili 3.104 prizadetim gospodinjstvom.

“Gre za rekorden obseg do sedaj zbranih donacij na Slovenski karitas in javnih sredstev, vendar je na žalost na drugi strani tudi rekorden obseg števila prizadetih gospodinjstev in res velikih potreb po pomoči,” so še dodali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!