Vode iz sistema Golo-Zapotok ni treba več prekuhavati

Slovenija 28. Jul 202111:57 1 komentar
Voda iz pipe
PROFIMEDIA

Občina Ig je v torek preklicala ukrep prekuhavanja vode na vodovodnem sistemu Golo-Zapotok. Še vedno pa ostaja v veljavi ukrep varčevanja z vodo.

Občina je v torek od Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano prejela poročilo, da v vzorcu, odvzetem v zajetju Šumnik in na pipi uporabnika v Zapotoku, ni bilo prisotnosti parazitov. Na podlagi poročila je preklicala ukrep prekuhavanja vode na vodovodnem sistemu Golo-Zapotok.

Še vedno pa ostaja v veljavi ukrep varčevanja z vodo. Prepovedano je zalivanje vrtov, pranje avtomobilov in polnjenje bazenov, je še navedeno v objavi občine.

Vodo iz sistema je sicer dovoljeno uporabljati že od 16. julija, so pa takrat uvedli ukrep prekuhavanja in varčevanja z vodo. Ukrepa sta ostala v veljavi tudi po tem, ko so 20. julija v sistem vključili tudi vodo iz zajetja Šumnik.

Občina je 6. julija prepovedala uporabo vode iz sistema Golo-Zapotok, ker so zaznali vonj po naftnih derivatih. Analize so nato pokazale, da voda ni ustrezna, in sicer zaradi vonja po naftnih derivatih – vsebnosti teh analiza sicer ni pokazala – in prisotnosti bakterij. Po filtriranju in kloriranju sistema so vzeli nove vzorce, v enem so odkrili bakterije, zato je bilo uvedeno obvezno prekuhavanje vode, v zadnjih vzorcih pa, kot omenjeno, niso več odkrili prisotnosti parazitov.

Občina po pisanju današnje izdaje časnika Dnevnik išče primerne lokacije za nove vrtine, da bi iz sistema izključili zajetje Šumnik, ki je edini površinski vir za vodovodni sistem in najbolj izpostavljen zunanjim vplivom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje