Vodja porodnišnice Postojna: Cepljenje je trenutno edina rešitev

Koronavirus 30. Nov 202119:03 0 komentarjev

Dr. Aleksander Merlo, dolgoletni vodja porodnišnice Postojna, ki je bil leta 2019 izbran za ginekologa leta, je pozval k cepljenju, ki je po njegovem trenutno edina rešitev. Poudaril je, da v medicini delajo v korist pacientov in da ni razlogov za paniko ter omalovaževanje zadev, ki jih v stroki dnevno študirajo in nadgrajujejo.

“Ljudi bi prosil, da resno razmislijo in zaupajo zdravstvenim delavcem. Če smo tu, da pomagamo na drugem področju, bomo pomagali tudi, če nastopijo komplikacije. Te se lahko pojavijo na vseh področjih, saj medicina ni matematika. Ob enemu nesrečnemu slučaju ne moremo posploševati,” je svoj poziv k cepljenju začel ginekolog leta 2019 in dolgoletni vodja porodnišnice Postojna dr. Aleksander Merlo.

Verjame, da bodo zdravniki še bolj pozorni pri rizičnih skupinah in morebitnih uporabnicah zdravil. “Ampak vse delamo v korist svojih pacientov in ne vidim razloga za paniko in omalovaževanje zadev, ki jih medicina nadgrajuje in študira. To ni neko ’šalabajzerstvo’, zato apeliram – cepljenje je zdaj trenutno edina rešitev,” je še dejal dr. Merlo.

Precepljenost med nosečnicami je namreč izjemno nizka. Že na splošno je starostna skupina med 30 in 35 let, kamor povečini spadajo tudi nosečnice, najmanj precepljena. Po podatkih covid-19 sledilnika je namreč v tej starostni skupini cepljenih le nekaj več kot 47 odstotkov ljudi. Pri nosečnicah je delež še precej manjši.

Uradni podatki o precepljenosti nosečnic sicer niso na voljo, so pa v ljubljanski porodnišnici na prošnjo našega novinarja rubrike Poglobljeno pregledali epidemiološke vprašalnike, ki so jih izpolnile nosečnice ob sprejemu v prvih treh dneh tega tedna. Da so cepljene proti covidu-19, je na njih označilo le 25 odstotkov nosečnic.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!