Vodnik za nakup e-vinjete: na kaj morate biti pozorni?

Slovenija 16. Jan 202216:11 3 komentarji
Vinjete kolaž: e-vinjeta
Zajem zaslona

Čez dobra dva tedna se bo iztekla veljavnost letnih vinjet, ki smo jih na začetku lanskega leta lepili na vetrobranska stekla. Novo vinjeto, ki ne bo več zasedala prostora na vetrobranskem steklu, saj bo elektronska, boste potrebovali od 1. februarja. Kako poteka nakup? Nakup e-vinjete bo mogoč po spletu in na fizičnih prodajnih mestih (na bencinskih servisih in pri različnih trgovcih).

S koncem tega meseca se končuje 13-letna januarska tradicija – naprej strganje in nato lepljenje nove vinjete na vetrobransko steklo avtomobila. Tokratni postopek bo zahteval nekaj računalniškega znanja in predvsem natančnost. Še vedno pa bo mogoče e-vinjeto kupiti tudi na bencinskih črpalkah, v trafikah in nekaterih trgovinah.

Čeprav vam bo letna vinjeta potekla 31. januarja, lahko e-vinjeto za letošnje leto kupite že zdaj, saj je ob nakupu mogoče izbrati začetek veljavnosti 30 dni vnaprej. Dars je vse uporabnike pozval, naj z nakupom ne čakajo do zadnjega dne.

Elektronska vinjeta ne bo več vezana na koledarsko leto, ampak bo veljala eno leto od izbranega datuma nakupa, ki ga bodo vozniki določili ob nakupu. Če boste izbrali, da začne vinjeta veljati 15. maja 2022, bo veljavna do 15. maja 2023.

Elektronska vinjeta bo vezana na registrsko številko vozila, novost pa bo tudi, da bodo vozniki ob odjavi vozila iz prometa lahko zahtevali povračilo neizkoriščene vrednosti letne e-vinjete (in polletne za motorna kolesa).

Če bodo vozilo prodali, bodo do vračila sorazmernega deleža vrednosti e-vinjete upravičeni le, če novi lastnik vozila ne bo registriral z isto registrsko številko.

Kako poteka nakup po spletu?

Nakup e-vinjete po spletu lahko razdelimo na šest korakov, za nakup pa se vam ni treba registrirati. Potrebna oprema je računalnik, pametni telefon ali tablica z dostopom do spleta, elektronski naslov in pa bančna kartica, ki omogoča spletno plačevanje.

Naprej odprete spletni brskalnik in vanj vpišete: evinjeta.dars.si.

Na spletni strani Darsa kliknite na bel okvirček desno zgoraj, v katerem piše “KUPI E-VINJETO”.

Vinjeta 1
Zajem zaslona

V naslednjem koraku izberite kategorijo svojega vozila in dolžino veljavnosti e-vinjete (tedenska, mesečna, polletna ali letna).

Če niste prepričani, si lahko pomagate z razpredelnico, ki so jo pripravili na Darsu. V tem primeru kliknite na “Pomagajte mi določiti cestninski razred (2A ali 2B).

Če imate osebni avtomobil, izberite tretjo opcijo, letno 2A vinjeto, za katero boste morali odšteti 110 evrov.

Vinjeta 2
Zajem zaslona

V naslednjem koraku boste morali vpisati svoj elektronski naslov, kamor boste dobili povezavo za nadaljevanje postopka. Povezava je aktivna 30 minut.

Vinjeta 3
Zajem zaslona

Nato odprite svojo elektronsko pošto in kliknite na povezavo za preverjanje e-poštnega naslova (modro obarvana daljša povezava).

Vinjeta 4
Zajem zaslona

Naslednji korak od vas zahteva največ natančnosti in zbranosti, saj vas čaka vpis registrske tablice.

Naprej v zgornjem okvirčku izberite državo registracije, v spodnjih dveh okvirčkih pa boste morali dvakrat vnesti svojo registrsko številko tablice. Številko vnesite brez presledkov in posebnih znakov. Primer: LJ03SAZ, NMAN195, KPRK403 …

V zadnjem okvirčku morate izbrati še, kdaj želite, da e-vinjeta začne veljati. Začetek veljavnosti lahko izberete največ 30 dni vnaprej.

Na Darsu opozarjajo, da je za pravilnost podatkov odgovoren izključno uporabnik, ki bo v primeru napačnih podatkov o registrski številki, cestninskem razredu ali začetku veljavnosti vinjete nosil tudi posledice, saj vsaka od navedenih napak lahko pomeni, da cestnina za konkretno vozilo s točno določeno registrsko številko ni plačana. Ob tem so na Darsu pojasnili, da je tovrstne napake do začetka veljavnosti e-vinjete sicer še možno popraviti, kasneje pa ne več.

Vinjeta 5
Zajem zaslona

Izberite plačilno sredstvo in vnesite zahtevane podatke. Po potrditvi nakupa boste na svoj elektronski naslov prejeli račun ter potrdilo o nakupu e-vinjete.

Vinjeta 6
Zajem zaslona

Če pa ste že registrirani, bosta oba dokumenta na voljo neposredno v vašem uporabniškem računu v spletni strani.

S tem je postopek končan.

E-vinjeta v primeru nakupa s kreditno ali debetno kartico oziroma s pomočjo storitve PayPal lahko začne veljati takoj po opravljenem plačilu. V primeru plačila po ponudbi z bančnim nakazilom je prvi možen dan veljavnosti e-vinjete štiri (4) delovne dni od dneva izdelave ponudbe.

Možen tudi klasičen nakup

Še vedno pa imate ob spletnem nakupu seveda možnost, da prvo elektronsko vinjeto kupite tudi z obiskom katere od prodajaln. Vinjete prodajajo na prodajnih mestih Darsa, na bencinskih servisih Petrola, Mola, OMV in Loga, v trafikah 3DVA, v centru Regia, pri trgovcu Spar, na Pošti Slovenije, AMZS in Kompas Shopu.

E-vinjete prodajajo tudi na izbranih mestih na Hrvaškem, v Avstriji, Nemčiji, Italiji in na Češkem. Seznam lahko preverite tukaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje