Dars voznikom: Z nakupom e-vinjete ne čakajte do konca meseca

Slovenija 04. Jan 202213:55 > 14:27 5 komentarjev
Avtocesta
BOBO

Medtem ko prodaja elektronskih vinjet poteka brez večjih težav, na Darsu uporabnikom svetujejo, da z nakupom vinjet ne čakajo do konca meseca, ko se izteče veljavnost lanskoletnih vinjet.

Družba za avtoceste RS (Dars) sporoča, da je prodaja elektronskih vinjet v prvem mesecu potekala brez večjih težav, uporabniki pa so sistem dobro sprejeli. Vsem, ki si e-vinjete za letošnje leto še niso priskrbeli, priporočajo, da z nakupom ne čakajo do zadnjega dne, in sicer zaradi postopkov odpravljanja morebitnih napak pri vnosu podatkov. Ker je vse vrste vinjet mogoče kupiti 30 dni pred začetkom dneva veljavnosti – tega uporabnik izbere ob nakupu –, so vinjete, ki veljajo od 1. februarja 2022, že v prodaji.

Morebitne napake je mogoče odpraviti le do takrat, ko e-vinjeta začne veljati, opozarja Dars. Tudi odstop od nakupa z vračilom kupnine je mogoč le do datuma začetka veljavnosti e-vinjete.

Da je cestnina plačana, se šteje, ko se e-vinjeta nanaša na pravilno registrsko številko in cestninski razred ter je ob vstopu na avtocesto veljavna, sporoča Dars in ob tem opozarja: “Ob spletnem nakupu e-vinjete naj bodo uporabniki posebej pozorni pri vnosu registrske številke vozila, cestninskega razreda in začetka veljavnosti e-vinjete. Na prodajnem mestu pa naj te podatke, ki so jih narekovali prodajalcu, preverijo, preden podpišejo potrdilo o pravilnosti podatkov, saj s tem podpisom odgovornost za pravilnost podatkov prevzamejo nase.”

Poleg nakupa e-vinjete prek spleta oziroma na prodajnih mestih je e-vinjeto mogoče kupiti tudi v spletni trgovini z nakazilom kupnine na Darsov transakcijski račun. V tem primeru je treba e-vinjeto naročiti vsaj štiri delovne dni pred začetkom prvega dneva veljavnosti. Ta rešitev je primerna predvsem za pravne osebe, ki potrebujejo večje število vinjet za svoj vozni park.

Od 1. decembra 2021, odkar je letna vinjeta (in polletna za motorna kolesa) na voljo le še v elektronski različici, do konca leta 2021 je bilo prodanih 73.819 vinjet. Največ kupcev je bilo iz Slovenije, med tujci pa jih je bilo največ z avstrijsko registrsko tablico, navaja Dars. Avstrijskim sledijo kupci s hrvaškimi, nemškimi in italijanskimi registrskimi označbami, skupno pa so bili nakupi vinjet opravljeni za vozila, registrirana v 42 državah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje