Vodstvo RTVS zavrača Golobovo trditev, da ”kolaborira s policijskim ministrom”

Slovenija 13. Apr 202217:53 > 14. Apr 2022 09:04 0 komentarjev
rezultati vzporednih volitev, Robert Golob
Borut Živulovič/ Bobo

Vodstvo javne Radiotelevizije Slovenije (RTVS) odločno zavrača navedbe predsednika stranke Gibanje Svoboda Roberta Goloba, da uredništvo RTV kolaborira s policijskim ministrom. Predvsem so ogorčeni nad uporabo izraza ''kolaboracija''.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v N1 SOOČENJU predsednika stranke Gibanje Svoboda Roberta Goloba izzval z vprašanjem, kaj je z njegovo dohodninsko napovedjo. “Vsi predsedniki strank so poslali svojo dohodninsko napoved za leto 2020. Gospod Golob pa ne, še vedno jo čakamo.” Golob je bil presenečen. “Na policiji čakajo mojo dohodninsko napoved?” je vprašal ministra Hojsa. Ta je pojasnil, da to napoved čakajo na RTV Slovenija, saj so mu uredniki povedali, da je Golob edini od predsednikov strank, ki te ni poslal.

“Je mogoče minister Hojs pozval svojega šefa (Janeza Janšo, op. a.), da pošlje izvor premoženja? Moja dohodninska napoved je popolnoma identična temu, kar smo že zdavnaj razkrivali v letnih poročilih. Nobene razlike ni. Gre za osebni podatek in mimogrede — gre za zlorabo pooblastil policijskega ministra, s katerim kolaborira uredništvo javne RTV na način, da bi prvi prišel do osebnih podatkov političnega konkurenta. Gre za princip, ker je to policijska država, in ne bom dovolil, da se javni servis zlorablja v imenu ene stranke,” je po poročanju Dela dejal Golob.

Vodstvo RTV še zlasti vznemiril izraz kolaboracija

Ob obisku na Krasu in Istri je prvak stranke Gibanje Svoboda še povedal, da dohodninske napovedi ne bo dal iz principa, saj zavrača, da bi policijski minister diktiral javni televiziji, kaj naj počne in kaj naj zahteva od konkurentov. “To ne pomeni, da jo skrivam. Ravno obratno — na vseh soočenjih jo bom imel s seboj in jo bom lahko tudi pokazal. Zagotovo pa je ne bom pošiljal policiji,” je poudaril. Dodal je, da v njegovi dohodninski napovedi ni nobenega presenečenja in da je svoje prihodke javnosti v celoti že razkril.

generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough
Andrej Grah Whatmough (Miloš Ojdanić/RTV Slovenija)

Golobove besede so vznemirile vodstvo Radiotelevizije Slovenija (RTVS). To je odločno zavrnilo navedbe, da uredništvo RTV kolaborira s policijskim ministrom. “Predvsem smo ogorčeni nad uporabo izraza ‘kolaboracija’, saj ima ta v slovenskem jeziku izrazito slabšalni prizvok, še posebej zato, ker se je začel uporabljati predvsem med drugo svetovno vojno, in sicer kot pojem, ki pomeni sodelovanje z okupatorjem. Uporaba takšnih izrazov je za današnji čas povsem neprimerna, žaljiva in razdiralna,” so zapisali na RTVS.

Dodali so še, da so tako uredniki kot tudi novinarji in drugi programski ustvarjalci v okviru programske zasnove in stanovskega kodeksa pri svojem delu povsem neodvisni in samostojni, torej povsem avtonomno in skladno z uredniško presojo izbirajo tudi teme. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!