Vojak tudi na drugi stopnji iztožil 100-odstotno plačilo za pripravljenost

Slovenija 22. Nov 202316:08 0 komentarjev
Slovenska vojska, tekmovanje
Fotografija je simbolična (Foto: Luka Mitrović/Slovenska vojska/FACEBOOK)

Član sindikata vojakov je tudi na drugostopenjskem sodišču dobil pravnomočno sodbo za 100-odstotno plačilo za pripravljenost. V Sindikatu vojakov Slovenije so prepričani, da bo več kot 2.000 vloženih tožb dobljenih v celoti. To "potrjuje naše trditve, da ministrstvo za obrambo s postopki na sodiščih za plačilo dolga iz naslova pripravljenosti le zavlačuje in varčuje", so prepričani v sindikatu.

Član Sindikata vojakov Slovenije je na višjem delovnem in socialnem sodišču dobil pravnomočno sodbo za 100-odstotno plačilo urne postavke tudi za drugo vrsto pripravljenosti zraven straže, so danes sporočili iz sindikata.

Prepričani so, da bo več kot 2.000 vloženih tožb dobljenih v celoti.

Po pozitivnih sodbah na prvostopenjskem sodišču je pred nekaj dnevi tudi višje delovno sodišče razsodilo, da je ves čas v pripravljenosti v okviru varovanja državne meje treba plačati v višini 100-odstotne urne postavke, je sindikat zapisal na svoji spletni strani.

To “potrjuje naše trditve, da ministrstvo za obrambo s postopki na sodiščih za plačilo dolga iz naslova pripravljenosti le zavlačuje in varčuje”, so ocenili.

Drugostopenjsko sodišče je sicer razsodilo, da tudi pripravljenost na določenem kraju, kjer je delavec na razpolago delodajalcu in izpolnjuje svoje delovne obveznosti, torej je takoj na voljo za opravljanje nalog, predstavlja efektivni delovni čas.

Pravni red EU in zakon o delovnih razmerjih določata delovni čas in čas počitka, ob tem pa ne poznata ničesar vmesnega, so sodbo povzeli v sindikatu. Specialna obrambna zakonodaja pa med tema dvema kategorijama določa še pripravljenost na delovnem mestu ali na določenem kraju, ki se ne šteje v delovni čas. Ustavno sodišče je glede teh določb pojasnilo, da so protiustavne in se jih ne sme uporabljati zaradi neposredne uporabe direktive EU o delovnem času, so zapisali.

Odziv obrambnega ministrstva se še čaka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!