Vojaška sindikata: Vojakom naj pri 12-urni straži pripade polnih 12 ur počitka

Slovenija 29. Nov 202218:50 2 komentarja
Slovenska vojska
Fotografija je simbolična (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Sindikat vojakov Slovenije in Sindikat ministrstva za obrambo sta danes od obrambnega ministra Marjana Šarca in načelnika generalštaba generalmajorja Roberta Glavaša v na spletni strani objavljenem dopisu zahtevala, da je pri vojaških stražah upoštevana pravica zaposlenih do 12-urnega počitka, ki jim pripada ob 12-urnem delovniku.

Sindikata sta namreč od članov pridobila informacijo, da se s 1. decembrom začenja fizično varovanje objektov Slovenske vojske (SV) v izmenah, na način 12-urnih izmen.

Pripadnikom SV odrejajo odhode na lokacijo izvajanja del z lastnim vozilom s spremenjeno izjavo za povračilo prevoznih stroškov za prihod in odhod z dela, sta zapisala sindikata. “Gre za nezakonito občasno spreminjanje lokacije opravljanja dela z namenom, da se nezakonito uporabljajo osebna vozila pripadnikov v službene namene brez povračila stroškov prevoza za uporabo osebnih vozil pripadnikov v službene namene, z zgolj povračilom stroškov za prihod na delo in vrnitve domov,” sta dodala sindikata.

Menita, da so pripadniki na ta način oškodovani, ob tem pa jim ni zagotovljen 12-uren počitek med delovnikoma, saj so lokacije opravljanja dela od lokacije njihovega običajnega delovnega mesta in lokacije njihovega bivanja večkrat oddaljene tudi več kot 100 kilometrov.

V primeru, da je informacija točna, sindikata od ministrstva in generalštaba zahtevata, da naj pripadnikom zagotovita, da z delom začnejo na lokaciji svojega običajnega delovnega mesta in se na varovanje objekta nato odpravijo s službenim vozilom. V praksi to lahko pomeni tudi, da bodo pripadniki skladno s potrebami odredbodajalca vsaki dan opravljali delo na drugi lokaciji, sta še predlagala sindikata.

Ob tem sta opozorila še, da je zagotavljanje 12-urnega počitka med delovnikoma dolžnost delodajalca. Če ta počitek ne bo zagotovljen, sta sindikata v skrbeh, da se bo povečalo število prometnih nesreč, odgovornost zanje pa bosta nosil delodajalec in odredbodajalec.

“V praksi je že prihajalo do porasta prometnih nesreč zaradi dvournih in daljših voženj na delo in po opravljenih 12 urah dela ponovne dvourne vožnje za vrnitev domov, skupaj 16 angažiranja dnevno, in tako ponavljajoče ves teden,” sta še zapisala sindikata. Zato zahtevata, da napovedane prakse ne uveljavijo, v primeru da bo uvedena, pa napovedujeta uporabo vseh sredstev za njeno prekinitev.

Dopis je bil poleg omenjenih naslovnikov poslan še predsedniku vlade in trem inšpektoratom. STA pojasnila ministrstva še čaka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje