Volilna komisija v Gorjah pojasnila, zakaj je zavrnila Poklukarjev ugovor

Slovenija 25. Nov 202217:49 1 komentar
Janez Poklukar
Borut Živulović/BOBO

Gorjanska občinska volilna komisija je po tem, ko je v sredo zavrnila ugovor neizvoljenega županskega kandidata Janeza Poklukarja, javnosti posredovala pojasnila. Ocenila je, da Poklukar dvomov v zakonitost in poštenost volitev ni uspel dokazno podpreti. Zato je ugovor in predlog za razveljavitev ter ponovno odreditev volitev zavrnila.

Kot je v sporočilu za javnost zapisala komisija, se je glede na resnost kandidatovih očitkov, s katerimi se je namigovalo na nezakonitost volitev in prirejanje volilnih izidov, odločila preveriti in ponovno prešteti veljavne glasovnice za župana.

Kontrolni pregled je pokazal popolno ujemanje volilnega izida s tistim, ki so ga predhodno ugotovili volilni odbori. Ujemalo se je tudi število volivcev in število oddanih glasov. Ob tem je komisija dodala, da so namigovanja Poklukarjevega pooblaščenca o podobnosti posameznih podpisov v volilnih imenikih dokazno povsem nepodprta.

Dodatno je komisija pojasnila, da osebno varovanje praznih glasovnic, ki jih kot volilno gradivo člani volilnega odbora prevzamejo na dan pred glasovanjem, predstavlja višjo stopnjo skrbnosti in manjšo možnost zlorab kot njihova hramba v prostoru volišča, ki ni tehnično varovan, do njega pa lahko dostopajo tudi nepooblaščene tretje osebe. Volilni odbor je dolžan glasovnice na dan glasovanja ponovno prešteti in prazno volilno skrinjico zapečatiti.

Na podlagi presoje vseh relevantnih okoliščin je komisija presodila, da volilnim odborom nepravilnosti ni mogoče očitati. Ob tem je dodala, da je delo volilnih odborov, vključno z ugotavljanjem izidov, nadzorovalo večje število zaupnikov kandidatov. Poklukar jih je za nadzor sedmih volilnih odborov akreditiral skupaj 11. In ti na volilni dan na delo volilnih odborov niso imeli nobenih ugovorov.

Za presojanje očitanih nezakonitosti volilne kampanje občinska volilna komisija ni pristojna, je pa ocenila, da volilni odbori na dan volitev niso bili dolžni odstranjevati plakatov volilne kampanje nasprotnih kandidatov, ki so se nahajali na zasebnih zemljiščih v okolici volišč. S tem temeljnim argumentom je komisija zavrnila tudi ugovor predstavnika kandidature SDS Lenarta Paplerja, ki je z istim očitkom zahteval ponovitev celotnih volitev.

Komisija je tako ocenila, da Poklukar in Papler dvomov v zakonitost in poštenost izvedenih lokalnih volitev nista uspela trditveno in dokazno podpreti. Zato je njuna ugovora in predloga za razveljavitev volitev ter njihovo ponovno odreditev zavrnila. Ob tem se je volilnim odborom, “ki so svoje delo opravljali v razmerah izrazito napete politične klime, svoje delo pa kljub temu opravili natančno, pošteno, korektno, zakonito in častno”, zahvalila.

Kot je znano, je nekdanji zdravstveni minister Poklukar na nedeljskih županskih volitvah za 21 glasov zaostal za aktualnim županom Petrom Torkarjem, ki občino vodi vse od njene ustanovitve leta 2006. Na izvedbo volitev je podal ugovor in zahteval razveljavitev ter ponovitev županskih volitev. Po sredini odločitvi občinske volilne komisije pa se je odločil, da ne bo podal pritožbe, in je izid volitev sprejel.

Pojasnil je, da se mu je zdelo ob tesnem rezultatu pomembno, da so skupaj z volilno komisijo ponovno pregledali glasovnice. “Ob tem smo opazili nekaj napak, za katere verjamem, da se v prihodnje ne bodo ponovile in niso vplivale na razplet volitev,” je ocenil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje