Če želite glasovati v drugem kraju, morate to javiti še danes

Slovenija 20. Apr 202206:12
Predčasno glasovanje
Borut Živulović/BOBO

Če želite glasovati v drugem kraju (na t. i. volišču OMNIA), imate le še danes do polnoči čas, da to javite volilni komisiji. Pojasnjujemo, kako, in objavljamo seznam volišč, kjer je mogoče voliti. Danes poteče tudi rok za prijavo glasovanja na domu, ki je namenjeno bolnikom, tudi tistim s covidom-19.

Če na dan volitev, v nedeljo, 24. aprila, ne boste v volilnem okraju svojega stalnega prebivališča, lahko glasujete v drugem kraju, na t. i. volišču OMNIA, vendar morate o tem pravočasno obvestiti okrajno volilno komisijo. Rok se izteče danes ob polnoči. Na volišču OMNIA lahko glasujejo tudi volilci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji (t. i. zdomci) in bodo na dan volitev v Sloveniji.

O tem, da bi radi volili v drugem kraju, morate obvestiti okrajno volilno komisijo, na območju katere imate stalno prebivališče, in sicer najkasneje tri dni pred dnevom glasovanja, torej najkasneje do 24. ure danes. Vlogo za glasovanje zunaj okraja stalnega prebivališča lahko oddate prek portala eUprava, ki omogoča oddajo vloge z e-identiteto (https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=5625) in brez e-identitete (https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=5626). V nedeljo se nato odpravite na volišče v okraju, ki ste ga izbrali, s seboj pa prinesite osebni dokument, s katerim boste izkazovali svojo identiteto. V spodnjem seznamu poglejte, kje vse so volišča OMNIA.

Tudi za glasovanje na domu je treba javiti do polnoči

Danes ob polnoči poteče tudi rok za prijavo glasovanja na domu. To je namenjeno vsem volilcem, ki se zaradi bolezni (tudi zaradi covida-19) ne morejo osebno zglasiti na volišču in želijo glasovati pred volilnim odborom na svojem domu. Vlogo za glasovanje na domu in kopijo ustreznega zdravniškega potrdila mora volilec vložiti pri okrajni volilni komisiji, na območju katere ima stalno prebivališče. Vlogo za glasovanje na domu lahko odda prek portala eUprava, ki omogoča oddajo vloge z e-identiteto (https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=5625) in brez e-identitete (https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=5626).

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.