Volitve vodstva Levice: tehtnica naj bi se nagibala v prid Asti Vrečko

Slovenija 31. Avg 202320:30 > 01. Sep 2023 06:09 27 komentarjev
Asta Vrečko
Borut Živulović/BOBO

Zvečer se bo izteklo glasovanje za koordinatorja oziroma koordinatorko Levice ter za druge vodilne funkcije v stranki. Rezultate naj bi javnosti sporočili v soboto. Po besedah naših virov se tehtnica nagiba v prid sedanji namestnici koordinatorja stranke in ministrici za kulturo Asti Vrečko.

Zvečer se bo izteklo glasovanje za novo koordinatorko oziroma koordinatorja Levice, za namestnico koordinatorke oziroma koordinatorja ter za člane izvršnega odbora.

Za vodenje stranke se potegujeta sedanja namestnica koordinatorja in ministrica za kulturo Asta Vrečko ter poslanec Miha Kordiš. Za namestnico koordinatorja oziroma koordinatorke je zgolj ena kandidatka, poslanka Nataša Sukič. Takoj po izteku glasovanja naj bi se sestala volilna komisija, rezultati pa naj bi bili javnosti sporočeni v soboto.

Kot pravijo naši viri, kaže, da bo zmagala Asta Vrečko. Aktivistično krilo, katerega najbolj prepoznavni obraz je Kordiš, ima sicer med 25 voljenimi člani sveta Levice večino, a naj tudi nekateri od njih v njem ne bi prepoznali vodje stranke in naj zanj ne bi glasovali. Prepričljivo večino pa naj bi po besedah več naših sogovornikov iz Levice Asta Vrečko dobila v lokalnih odborih, ki imajo v svetu stranke 24 delegatov (podporo naj bi ji izrekli tudi v Ljubljani in Mariboru). Za izvolitev na čelo Levice je sicer potrebna absolutna večina glasov članov sveta, torej 25.

Sedanji koordinator Levice Luka Mesec se za vodenje stranke ni ponovno potegoval. Po junijskem kongresu je namreč javno sporočil, da v rezultatu volitev v svet stranke prepoznava “določeno nezaupnico“, in umaknil dotedanjo napoved, da bo še enkrat kandidiral za koordinatorja. 15 od 25 članov sveta, ki jih je izvolil kongres, namreč sodi v aktivistično krilo, ki poudarja, da se je stranka po vstopu v vlado premaknila preveč proti sredini in da jo je treba ponovno pripeti na aktivistični teren. Miha Kordiš je na volitvah članov sveta dobil največ glasov – 357, Mesec pa je s 313 glasovi zasedel šele četrto mesto.

Mesec je pred volitvami novega koordinatorja oziroma koordinatorke podprl Asto Vrečko, ki, tako kot on, sodi v bolj umirjen tabor Levice. “Mislim, da bi lahko s svojim delom povezala stranko, uskladila različne poglede in Levico peljala na novo pot,« je pred dnevi za Delov podkast dejala Asta Vrečko. Levico je označila kot “protikapitalistično stranko, ki si prizadeva za ekološki in demokratični socializem”.

Če bo vodenje Levice prevzela Asta Vrečko, se kakšne spremembe v ministrski ekipi najmanjše vladne stranke ne nakazujejo, po besedah naših virov iz Levice pa bo treba “pomiriti aktivistično krilo s Kordišem na čelu”. Upajo, da se petčlanska poslanska skupina, v kateri ima levo krilo večino – poleg Kordiša vanj sodita še poslanki Nataša Sukič in Tatjana Greif – ne bo razbila, saj da bi to lahko “najmanjšo parlamentarno stranko potopilo”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje