Volkovi napadli sredi naselja Gorje: “Postaja življenjsko ogrožajoče za ljudi”

Slovenija 05. Okt 202308:15 12 komentarjev
napad volkov na drobnico v občini Gorje
Foto: Občina Gorje

V občini Gorje so v zadnjem času volkovi večkrat napadli pašne živali. Zadnji napad pa je med občani povzročil dodaten strah, saj se je zgodil sredi naselja. Ker se bojijo, da bodo volkovi kmalu začeli napadati tudi ljudi, pristojne pozivajo k takojšnjemu ukrepanju.

V noči s torka na sredo se je v občini Gorje zgodil še en napad na drobnico. Tokrat so volkovi napadli v centru občine, v naselju Zgornje Gorje, kar je povzročilo dodatno zaskrbljenost. Tako občina kot prebivalci zato ministrstvo za naravne vire in prostor, ki je pristojno za izdajanje dovoljenj za odstrel, pozivajo k takojšnjemu ukrepanju. Bojijo se namreč, da bi volkovi kmalu začeli napadati tudi ljudi.

Kot je za N1 pojasnil Blaž Černe z Zavoda za gozdove Slovenije – OE Bled, ki je opravil ogled kraja napada in popisal škodo, se je napad zgodil na varovanem pašniku na robu naselja Zgornje Gorje, praktično med hišami. Volkovi so pokončali oziroma močno poškodovali osem živali. Nekatere so bile močno požrte, zato Černe sklepa, da je šlo za napad celega tropa volkov.

Ker je šlo za presežno plenjenje, saj je bilo prizadetih več kot pet živali, je stopil v veljavo eden od členov dovoljenja za odstrel, ki je bilo izdano 22. junija letos. To dovoljuje odstrel dveh volkov na Pokljuki in dveh na območju Jelovice, vendar samo, če so izpolnjeni določeni pogoji, ki so vezani na škodne dogodke. Na podlagi tako velikega števila napadenih živali se tako na tem pašniku lahko v desetih dneh odstreli enega volka, je pojasnil Černe. Člani lovske družine Bled bodo zato v naslednjih nočeh dežurali na pašniku in čakali na morebitno vrnitev volkov.

Z odstrelom bo zapolnjena dovoljena kvota

Če jim bo enega od volkov uspelo odstreliti, bo kvota za odstrel na Pokljuki zapolnjena. Prvi iz dovoljene kvote je bil namreč nedaleč od zadnjega napada odstreljen že 11. septembra. “Takrat je bil volk odstreljen ob napadu na šest ovac na ograjenem pašniku. Na kraju napada je bil ravno v tistem trenutku lovec, ki je bil na obhodu in je volka ustrelil,” je povedal Černe. Dodal je, da bo moralo biti zato v primeru nadaljnjih napadov volkov izdano novo dovoljenje za odstrel.

Černe se je ob tem dotaknil tudi direktive o habitatih, v kateri je volk uvrščen v prilogo IV. Vsaka priloga ima določen status zaščite posamezne vrste. “Pobude so, da bi se volk uvrstil eno stopnjo nižje, s čimer bi bil manj zaščiten kot sedaj, posledično pa bi se lažje izdajalo tudi dovoljenja za odstrel. Vendar so mnenja o tem v Sloveniji in slovenski politiki različna, zato je glede upravljanja volkov težko karkoli doseči,” je dejal. Černe si ob tem želi, da bi se upoštevala dejstva, ne pa da se ukrepa šele, ko se nekaj zgodi. “Stiska ljudi je velika, saj se je sedaj s planinskih paš zadeva preselila na območje naselij,” je opomnil.

napad volkov na drobnico v občini Gorje napad volkov na drobnico v občini Gorje
Foto: Zavod za gozdove Slovenije - OE Bled
napad volkov na drobnico v občini Gorje napad volkov na drobnico v občini Gorje
Foto: Zavod za gozdove Slovenije - OE Bled
napad volkov na drobnico v občini Gorje napad volkov na drobnico v občini Gorje
Foto: Občina Gorje
napad volkov na drobnico v občini Gorje napad volkov na drobnico v občini Gorje
Foto: Občina Gorje

Aleš Zalar: Bo ministrstvo za naravne vire in prostor še naprej tiščalo glavo v pesek?

Na včerajšnji napad se je po omrežju X kritično odzval tudi nekdanji minister Aleš Zalar in se vprašal, kako dolgo namerava ministrstvo za naravne vire in prostor še tiščati glavo v pesek.

Kot je pojasnil za N1, je na pobudo lokalnih prebivalcev in rejcev že prejšnji teden ministrstvu za naravne vire in prostor poslal predlog, da veljavno dovoljenje za odstrel volkov spremeni tako, da bo odstrel izvedljiv. “Problem v tem dovoljenju ni samo to, da dovoljuje odstrel samo dveh volkov na tem območju, kjer je volčjih tropov očitno več. Osnovni problem je tudi v tem, da to dovoljenje navaja, da se morajo po odstrelu prvega volka zgoditi trije novi napadi, da bi lahko odstrelili še drugega, kar je čista neumnost,” meni Zalar.

“To pomeni, da dovoljenje samo pravzaprav predvideva nastanek škode, če se morajo med odstreli zgoditi trije napadi. Namen teh odločb bi moralo biti preprečevanje škode, ne pa da predvidiš, da mora škoda najprej nastati. To je v nasprotju z zdravo pametjo in tudi splošnimi pravnimi načeli,” je prepričan.

Zalar je ministrstvu tudi predlagal, da spremenijo tolmačenje škode, saj veljavno dovoljenje škodo obravnava samo kot pogin ali poškodbo živali. “Za škodo pa ne šteje velika prestrašenost živali, ki se kaže po vsakem napadu volkov, mrtvorojenih mladičev zaradi šoka brejih ovac, vpliva šoka na vedenje pastirskih psov in podobno. Volkovi poškodujejo tudi ograje, kar mora rejec popraviti na lastne stroške,” je o preozkem tolmačenju škode ministrstva prepričan Zalar.

Postaja življenjsko ogrožajoče za ljudi

Zalar ministrstvo opozarja tudi, da so se volkovi preveč namnožili na premajhnem območju in tako prodrli na poseljene predele, na kar kažejo zadnji napadi, saj so se vsi zgodili v naselju. “Volkovi se ne zadržujejo več samo znotraj Triglavskega narodnega parka (TNP), ampak prihajajo izven tega območja. Niti del Zgornjih Gorij, v katerih se je zgodil zadnji napad, ni del TNP. Volkovi se zdaj približujejo Bledu,” opozarja Zalar.

Ministrstvo, ki se na njegove pozive do zdaj ni odzvalo, zato poziva k takojšnjemu ukrepanju: “Koliko časa bomo morali sedaj čakati, da se bo zgodil napad, ki ne bo več napad na drobnico, ampak recimo napad na otroka. Ministrstvo mora na novo premisliti ta standard števila odstreljenih volkov. Nekaj bo moralo narediti, saj to postaja že življenjsko ogrožajoče za ljudi.”

Ali je strah domačinov, da bi volkovi napadli tudi človeka, upravičen, in kaj je razlog, da je tarča postala prav občina Gorje, v kateri so v zadnjem mesecu volkovi udarili že štirikrat, smo pisali v prispevku Zakaj so volkovi napadli sredi kraja Gorje?

Župan Peter Torkar: Ne želimo si kakšne tragedije

Zaradi vse pogostejših napadov so zaskrbljeni tudi v občini Gorje. Njihovi številni pozivi ministrstvu so namreč doslej naleteli na bolj ali manj gluha ušesa. Po besedah župana Petra Torkarja je občina na ministrstvo za naravne vire in prostor doslej posredovala že več kot deset pozivov k ukrepanju.

“Doslej so se odzvali le z eno odločbo za odstrel štirih volkov, ki pa se lahko zgodi samo pod določenimi pogoji. Poleg tega smo tudi javno pozivali ministrstvo, naj zadevo reši tako, da bo možno sobivanje z volkovi,” je za N1 dejal župan.

Takoj po zadnjem napadu je z občine na ministrstvo romal nov dopis, s katerim v Gorjah zahtevajo natančna navodila in ukrepe za zaščito in varnost občank in občanov.

“Ti volkovi, ki so klali, so namreč prišli že v center Gorij. V neposredno bližino vrtca in šole, v katerih je več kot 400 otrok, tu so še kulturni dom, knjižnica, cerkev. Ta trenutek ne gre več za to, koliko škode je povzročene na pašnih živalih, ampak za strah, kako je lahko dopuščeno, da zver pride v vas in nihče od pristojnih ne vzdigne glave,” je ogorčen Torkar. Zato pričakuje, da se odločevalci odzovejo, še preden bi se zgodilo kaj hujšega. “Resnično si ne želimo kakšne tragedije,” je zaključil.

V občini Gorje se je septembra zgodilo več napadov volkov. Na pašniku ob robu vasi Krnica so pokončali tri plemenske ovce, še tri pa hudo poškodovali. Eno ovco so pokončali v vasi Grabče, v vasi Krnica pa so se lotili mladih telet.

Nekateri znaki zadnjega napada bi lahko po besedah župana nakazovali, da so pri napadu tropa odrasli osebki učili volčje mladiče.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje