Vrača se Pot ob žici, kot jo poznamo

Slovenija 05. Maj. 202207:07 > 16:472 komentarja
Delite:
Pot ob žici
Foto: Borut Živulovič/Bobo

V Ljubljani se je danes po dveh letih prilagoditev zaradi epidemije covida-19 znova začela tridnevna prireditev Pot ob žici, kot jo poznamo. Njen vrhunec bo v soboto s pohodom po trasi, kjer je bila med drugo svetovno vojno žičnata ograja. Na pot se danes odpravilo okoli 6000 otrok iz ljubljanskih vrtcev, v petek pa pohod čaka šolarje in dijake.

Pohod po Poti ob žici vsako leto poteka od četrtka do sobote pred 9. majem, ko ima Ljubljana, mesto heroj, praznik v spomin na svojo osvoboditev leta 1945. Pot poteka tam, kjer so italijanski okupatorji leta 1942 skupaj z več kot sto bunkerji postavili ograjo iz bodeče žice.

V sončnem vremenu se je danes na Pot ob žici podalo 6158 otrok iz 52 enot vrtcev, so sporočili z Mestne občine Ljubljana in iz društva Timing Ljubljana. Ker program prireditve v soboto vključuje pohod po skoraj 35-kilometrski trasi in tek trojk, organizatorji zaradi napovedanega nestanovitnega vremena poudarjajo, da bo prireditev v vsakem vremenu. Predprijava na pohod ni potrebna.

Trojke bodo tekle 12,5 ali 29 kilometrov v članski in veteranski kategoriji, tri kilometre pa bodo tekle trojke osnovnošolcev in srednješolcev in trojke profesorjev. Prijave na tek trojk so zaključene. S Stritarjeve ulice bo startalo kar 605 trojk na 12,5 kilometrov in 76 trojk na 29 kilometrov. Trojk z osnovnih in srednjih šol bo skupaj 415, profesorskih trojk pa 11. Sklepno dogajanje bo tudi letos na Kongresnem trgu. V kulturnem programu bodo ob 10.30 tradicionalno nastopili pevci Partizanskega pevskega zbora, ob 12. uri pa Eva Boto.

V času prireditve so zaradi zapore cest in začasne prometne ureditve predvidene spremembe v prometu, so opomnili prireditelji.

Ministrstvo za kulturo je leta 2016 pohod po Poti ob žici vpisalo v register žive kulturne dediščine. Prireditev je po navedbah Mestne občine Ljubljana od vsega začetka povezana z ohranjanjem spomina na zgodovino Ljubljane in je eden od pomembnih gradnikov identitete mesta. Poleg ohranjanja zgodovinskega spomina vsakoletni pohod ljudi spodbuja, da živijo aktivno in zdravo, da se družijo med seboj in da skrbijo za svoje okolje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar