Vrečko v bran poslanski skupini Levica: Kordiš je kršil osnovne vrednote stranke

Slovenija 07. Feb 202417:19 18 komentarjev

Koordinatorica Levice Asta Vrečko je danes stopila v bran poslanski skupini Levica, ki se je odločila, da je Miha Kordiš ne bo več zastopal v parlamentarnih delovnih telesih. "Stranka se zavzema za spoštljiv dialog, za solidarnost in tovarištvo, te vrednote pa so bile kršene," se je na Kordiševo ravnanje odzvala Vrečko.

V torek je odjeknila novica, da je vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec predlagal izključitev dolgoletnega poslanca Mihe Kordiša iz delovnih teles državnega zbora. S to potezo so se strinjali tudi preostali trije poslanci Levice, torej tudi Nataša Sukič in Tatjana Greif, ki sta sodili v Kordiševo levo krilo stranke.

Kordiš naj bi po navedbah poslancev Levice deloval razdiralno, s svojimi dejanji pa rušil enotnost poslanske skupine. Po njihovih navedbah je zadeva dosegla vrelišče, ko je “očitno zlorabil svoj položaj, zavajal, pritiskal, grozil in izsiljeval v poslanski skupini, da bi zaposlili osebo, ki je njena kadrovska komisija ni potrdila”. Vse to se je dogajalo v času Kordiševe večmesečne bolniške odsotnosti, so še poudarili v Levici.

Koordinatorica stranke Asta Vrečko, ki jo je Vatovec o odločitvi poslanske skupine obvestil včeraj, obtožbe zoper Kordiša ocenjuje kot resne. Nespoštljiv dialog, grožnje in neprimerno obnašanje Kordiša do Vatovca in koordinatorice sveta stranke Nataše Sukič so po njenih besedah nedopustni in v Levici nimajo prostora. “Trdno stojim za poslanci Levice. “Stranka se zavzema za spoštljiv dialog, za solidarnost in tovarištvo, te vrednote pa so bile kršene,” je dejala Vrečko.

Postavljanje posameznika pred kolektiv je po njenih besedah razdiralno in nedopustno. Na vprašanje, kakšna bo nadaljnja usoda Kordiša v stranki, je Vrečko odgovorila, da se bodo o dogajanju pogovorili. “Takšnih stvari ne moremo pustiti nedorečenih, so pa organi stranke tisti, ki odločajo,” je dejala Vrečko. Priznala je, da je odločitev poslanske skupine med člani stranke naletela na različne odzive, a dodala, da jo večina podpira. Izstopov iz stranke pa po navedbah Vrečko za zdaj niso zaznali.

“Samo enotna in povezana stranka je tista, ki lahko spremeni družbo in prinese spremembe. Takšna stranka želi biti Levica,” je težnjo po enotni stranki izpostavila koordinatorica Levice.

Poslanka Nataša Sukič je poudarila, da stojijo za vodjo poslanske skupine, tudi za njegovim pričakovanjem, da Kordiš zapusti poslansko skupino. “Situacija je težka, mislim pa, da je čas, da se jo razreši in da se poslanska skupina ponovno stabilizira,” je dodala.

Vrečko in Vatovec sta še izpostavila pomen kolektiva in dodala, da v nasprotju s tem Kordiš dosežke stranke prikazuje kot plod svojega dela. “Vse stvari, ki jih je v preteklih letih uspela doseči naša stranka in jih uresničuje tudi v sedanji vladi, so plod skupnega dela, skupnih naporov in predvsem tovarištva,” je dejal Vatovec.

Poudaril je še, da skušajo čim bolj normalizirati delo poslanske skupine, da pa si ta trenutek ne predstavlja, kako bo to potekalo, ko se bo Kordiš vrnil iz bolniške odsotnosti. Vendar pa Vatovec pričakuje, da vnašanje razdora v poslansko skupino ne bo več.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje