Poslanci Levice bi Kordiša odslovili; nekateri člani stranke ogorčeni

Slovenija 06. Feb 202412:56 > 15:18 45 komentarjev

Poslanska skupina Levice Miho Kordiša izključuje iz članstva v vseh delovnih telesnih državnega zbora, v katerih zastopa njene barve. Kot je stranka po informacijah N1 že sporočila svojim članom, je "poslanec Kordiš v okviru poslanske skupine že dlje časa deloval razdiralno, pogosto vnašal slabo voljo ter s svojimi dejanji rušil enotnost poslanske skupine". Vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec je v izjavi za medije dejal, da je bila kaplja čez rob Kordiševi pritiski, da zaposlijo osebo, ki jo je komisija zavrnila. Vatovec meni, da je šlo za Kordišev osebni interes in ne za interes stranke. Pričakuje, da bo Kordiš zapustil poslansko skupino Levica, kot smotrno pa je Vatovec ocenil celo, da bi se odločil za odstop z mesta poslanca.

Razrešitev Mihe Kordiša iz vseh delovnih teles državnega zbora, v katerih je član, soglasno podpirajo vsi ostali poslanci Levice, torej Tatjana Greif, Nataša Sukič, Milan Jakopovič in Matej T. Vatovec, so uradno sporočili iz Levice. To pomeni, da sta podporo Kordišu odrekli tudi Sukič in Greif, ki sta sicer sodili v njegovo levo krilo stranke.

V pismu, ki so ga prejeli člani Levice in smo ga neuradno pridobili na N1, so v zapisali, da je Kordiš dlje časa “deloval razdiralno, pogosto vnašal slabo voljo ter s svojimi dejanji rušil enotnost poslanske skupine, s čimer je izgubil zaupanje poslank in poslancev ter onemogočil možnost nadaljnjega tvornega sodelovanja v kolektivu”.

Stanje je po njihovem doseglo vrelišče, ko je “očitno zlorabil svoj položaj, zavajal, pritiskal, grozil in izsiljeval v poslanski skupini zaradi zaposlitve osebe, ki je kadrovska komisija ni potrdila”. Vse to se je po navedbah Levice dogajalo v času Kordiševe večmesečne bolniške odsotnosti.

“Kljub prošnjam kolektiva k umiritvi tonov, retorike in izogibanju enostranskim in samovoljnim potezam poslanec Miha Kordiš očitno ni sposoben kolektivnega duha, ki bi moral vladati v poslanski skupini. Zato vodji poslanske skupine zaradi normalizacije stanja in delovanja kolektiva ni preostalo drugega, kot da ukrepa v skladu s svojimi pooblastili,” so zapisali v dopisu članom.

Vatovec: Razdor, ki ga je vnašal, je šibil moč kolektiva in oviral delovanje Levice v koaliciji

Vodja poslanske skupine Vatovec je v izjavi za medije dejal, da so se napetosti nabirale dlje časa, eskalirale pa v zadnjem tednu. “Po moji oceni in oceni ostalih poslancev so dejanja Kordiša presegla vse meje. Gre konkretno za primer zaposlovanja v poslanski skupini,” je dejal Vatovec.

Komisija je po njegovih navedbah zavrnila eno od kandidatk, ki “je bila zelo pomembna za poslanca Kordiša in je potem s svojim statusom poslanca želel to zaposlitev izsiliti”. Vatovec meni, da so bila Kordiševa dejanja v nasprotju z duhom demokratičnega socializma in kolektivnim delovanjem ter da je šlo za osebni interes in ne za interes stranke. “To je bila kaplja čez rob, so se pa stvari zadnje mesece oz. od kongresa dalje stopnjevale. Razdor, ki ga je vnašal, je šibil našo moč kolektiva in oviral naše delovanje kot koalicijske partnerice,” je dejal vodje poslancev Levice.

In kakšni so bili ti pritiski? “Številni klici, prepričevanja, da se premislijo glede odločitev, tako posameznim poslancem kot organom stranke. Meni osebno je tudi grozil s posledicami, če ne bo po njegovo,” je razložil Vatovec. Po njegovi oceni bi bilo smotrno, če bi Kordiš odstopil kot poslanec.

Vatovec o odločitvi že obvestil koordinatorico, svet stranke in Kordiša

O odločitvi poslancev za umik Kordiša iz parlamentarnih delovnih teles je Vatovec danes obvestil koordinatorico stranke Asto Vrečko in svet stranke, a njihovega odziva zaenkrat še ni prejel. Ob tem je še pojasnil, da so imeli že prejšnji teden na seji sveta stranka o omenjeni kadrovski zgodbi “zelo burno razpravo”, ki je trajala več ur.

Prav tako je o odločitvi poslancev obvestil tudi Kordiša. “Povedal je svoj pogled in s tem sva zaključila zgodbo,” je sklenil Vatovec.

Spomnimo, da je bil Kordiš sicer na lanskem kongresu Levice veliki zmagovalec. Na njem je bilo namreč med 25 izvoljenimi člani sveta kar 15 članov tako imenovanega levega krila Levice, katerega nosilec je Kordiš, sam pa je prejel največ glasov – 357. Takratni koordinator stranke Luka Mesec je s 313 glasovi pristal šele na četrtem mestu.

Mesec je v tem rezultatu prepoznal “določeno nezaupnico” in se za ponovno kandidaturo za vodenje stranke ni odločil. Se je pa v tekmo za koordinatorja stranke podal Kordiš, vendar ga je tedaj premagala Asta Vrečko.

Ob sedanji odločitvi poslancev Levice se postavlja vprašanje, kolikšno moč ima Kordiš še v stranki. Nekateri člani stranke so se mu že postavili v bran. Po njihovih navedbah je komisija kandidatko zavrnila zgolj zaradi pripadnosti levemu krilu in njenih socialističnih stališč, “ki jih je oportunistično vodstvo že davno opustilo”. Po teh navedbah je Kordiš predlagal zgolj, da o sklepu o zaposlitvi glasuje svet stranke, kar da je potrdila tudi statutarna komisija, vodstvo pa odločno zavrnilo.

Nekateri člani stranke pa so zlasti zgroženi nad Vatovčevimi besedami, da Kordiš ni deloval v duhu demokratičnega socializma. “Očitno danes demokratični socializem v naši stranki pomeni privatizacijo zdravstva, nakupe vojaške opreme za podporo operacijam Nata, nižanje realne vrednosti minimalnih plač, višanje pokojninske dobe in višanje plače za ministre,” je mogoče slišati v Levici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje