Slovenijo zajele močnejše nevihte, ponekod so morali posredovati gasilci

Slovenija 04. Jun 202312:29 > 18:09 1 komentar
nevihta
Nejc Parašuh/Neurje.si/Facebook

Številni prebivalci Slovenije so se danes prebudili v sončno in toplo jutro. Žal pa se je vreme v popoldanskih urah močno spremenilo. Ponekod na zahodu in jugu države je že začelo deževati, pojavljajo se tudi krajevne plohe in nevihte, padavine bodo zajele tudi preostale dele države. V nekaterih krajih na Štajerskem in Koroškem so aktivirali gasilce. V Slovenj Gradcu je ob močnem nalivu meteorna voda zalila kletne prostore bolnišnice.

V jutranjih urah je v osrednjem in vzhodnem delu države še sijalo sonce, na Goriškem pa je tamkajšnje prebivalce ob sončnem vremenu pričakala še mavrica. A če je kdo mislil, da je bilo sončno jutro tudi napoved sončnega dopoldneva in popoldneva, se je zmotil. Že v dopoldanskih urah so se marsikje po državi pojavili oblaki, na zahodu in jugu države pa je že začelo deževati.

Popoldne so se padavine iz juga in zahoda države razširile proti vzhodu. Nastajajo krajevne plohe in nevihte. Kot je za N1 pojasnil dežurni meteorolog v agenciji za okolje (Arso) Blaž Šter je sonce ponekod že ogrelo ozračje, ki je zaradi tega postalo nestabilno.

Uprava za zaščito in reševanje  poroča o poplavah meteornih vod na Štajerskem in Koroškem. V Slovenj Gradcu je ob močnem nalivu meteorna voda zalila kletne prostore bolnišnice. Gasilce so aktivirali v Celju, Radljah ob Dravo, Šentilju, Štorah, Trbovljah in Vuzenici, od koder podrobnejših informacij še ni. V Krški vasi v občini Brežice so gasilci izčrpali meteorno vodo.

Slike neviht so nekateri uporabniki spleta delili pod spodnjo objavo.

V nalivih, ki so bili sicer krajevnega tipa, je padlo veliko dežja, v roku ene ure ali še manj so ponekod namerili tudi od 20 do 40 milimetrov padavin, je pojasnil Šter.

Podatkov, ali je nevihte kje pospremila tudi toča, nima. Ne bi bil presenečen, če bi kje padala tudi drobna toča, večinoma pa je šlo za močnejše nalive in strele.

Nevihtni oblaki v Mariboru
Nevihtni oblaki v Mariboru. (Foto: N1)

Še bistveno več dežja je bilo po njegovih navedbah danes v osrednjem delu hrvaške Istre, kjer so se nevihte obnavljale in je padlo še precej več dežja kot pri nas. Je pa bilo to, kot je pojasnil, “nekako običajno dogajanje za junij”.

Po Šterovih napovedih bo nevihtno dogajanje kmalu izzvenelo, pričakuje, da se bodo nevihte tudi na severovzhodu umirile, a ne za dolgo. Že ponoči bodo na zahodu znova nastajale nevihte oziroma plohe, do jutra pa bo dež zajel večji del Slovenije.

“To dogajanje je nekakšen uvod v novo obdobje bolj nestanovitnega vremena,” je dejal. Pričakuje, da bo v ponedeljek padavin še več, bodo pa verjetno bolj enakomerno razporejene, čeprav se bodo pojavljali tudi nalivi. V naslednjem tednu po njegovih besedah verjetno ne bo minil dan brez kakšne nevihte.

Ponoči naj bi padavine postopoma ponehale, a bo jutri zjutraj ponovno začelo deževati, čez dan pa so možni tudi močnejši krajevni nalivi in nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 17, najvišje dnevne od 15 do 21, na Goriškem in ob morju do 23 stopinj Celzija. V torek in sredo se bo nadaljevalo nestanovitno vreme. Spremenljivo do pretežno oblačno bo, pogosto bodo nastajale krajevne plohe in nevihte.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje