Najprej hladen vikend z nalivi in točo, nato pa prvi letošnji vročinski val

Slovenija 27. Maj 202212:40 > 28. Maj 2022 06:59 0 komentarjev
Vreme
Žiga Živulovič jr./BOBO

Ta konec tedna nas čaka ohladitev, v ponedeljek zjutraj bo po nižinah še zelo sveže. Že v drugi polovici tedna pa nas zelo verjetno čaka prvi letošnji vročinski val, ko se bodo temperature povzpele do 30 stopinj Celzija, morda tudi višje.

V teh dneh nas čaka velik vremenski preobrat, je za N1 povedal meteorolog z Agencije za okolje (Arso) Blaž Šter. Že danes nas najprej čaka ohladitev, saj nas bo dosegla bistveno hladnejša zračna masa.

Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 16, ob morju okoli 18 stopinj Celzija. Čez dan bo nato oblačno, občasno bo deževalo, pihal bo vzhodni veter. Na Primorskem bodo predvsem posamezne plohe in nevihte, pihala bo burja, ki se bo popoldne krepila. Dnevne temperature bodo od 15 do 18, na Primorskem do okoli 25, a se bo popoldne hladilo.

V nedeljo bo oblačno, padavine bodo do večera večinoma ponehale. Veter bo slabel. V ponedeljek bo večinoma sončno, popoldne bodo v notranjosti možne posamezne plohe. Nekoliko topleje bo. V torek bo spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami, poroča Agencija RS za okolje (Arso).

Najhladneje bo v nedeljo, ko bodo dnevne temperature le okoli 15 stopinj Celzija. Glede na to, da bo danes blizu 30 stopinj Celzija, se bo ohladilo za 10 ali 15 stopinj.

#related-news_0

V začetku tedna bo sprva še sveže. V ponedeljek zjutraj bodo temperature po nižinah med 5 in 10 stopinjami Celzija, kar je kar sveže za konec maja, pravi Šter. Nato pa bo začel nad naše kraje pritekati topel zrak z območja severne Afrike in Sredozemlja. “In res kaže, da bomo imeli zelo toplo vreme oziroma celo vroče in da bo to vztrajalo vsaj nekaj dni. Precej verjetno je, da bodo izpolnjeni tudi pogoji za vročinski val,” je pojasnil sogovornik.

Temperatura zraka bo odvisna tudi od temperature zračne mase: ali bomo točno v sredini ali pa nas bo ta otoplitev dosegla po robu. Trenutno kaže, da lahko prihodnji teden pričakujemo vsaj 30 stopinj Celzija, če pa nas bo dosegel najtoplejši zrak, bi se lahko živo srebro povzpelo celo do 35 stopinj Celzija. Tako visoke temperature pa so po besedah Štera za začetek junija redkost.

O vročinskem valu govorimo, ko povprečne temperature tri dni vztrajajo nad 24 stopinjami Celzija. Na Obali in na Goriškem je ta meja postavljena pri 26 stopinjah Celzija.

Trenutni podatki kažejo, da bodo v višinah prevladovali jugozahodni vetrovi, po tleh pa za zdaj ni videti posebnega vetra. Lahko se zgodi, da bodo regije v notranjosti Slovenije zelo tople. Trenutno kaže, da bo suho in vroče, neviht pa vsaj na začetku vročinskega vala še ni na vidiku.

Podatki za zdaj kažejo, da bo letošnji maj med petimi najtoplejšimi v zgodovini. Na drugi strani pa bomo padavinsko pod povprečjem. O tem, kakšno bo poletje, je po Šterovih besedah še prezgodaj govoriti, ni pa začetek poletja – kar se tiče padavin in suše – nič kaj spodbuden.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!