Vrh EU na Brdu pri Kranju: Evropa želi boljše odnose s Kitajsko

Slovenija 05. Okt 202110:20 > 13:30 0 komentarjev
Predsedovanje EU
Žiga Živulović jr. /BOBO

Na Brdu pri Kranju bo danes vrh EU, kjer bo naprej potekala strateška razprava v vlogi Unije v mednarodnem svetu, predvsem glede dogodkov v Afganistanu in odnosov s Kitajsko. V sredo sledi še srečanje voditeljev Zahodnega Balkana. V času vrha je vlada zaradi napovedi protestov omejila gibanje v Ljubljani, na Bledu in v okolici Brda pri Kranju.

“Prizadevati si moramo za strateško ukrepanje, krepitev zmožnosti avtonomnega delovanja za zaščito svojih interesov, vrednot in načina življenja ter pomagati oblikovati globalno prihodnost,” je zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel v vabilu voditeljem na dvodnevno zasedanje v Sloveniji, ki ga gosti premier Janez Janša.

EU je pretekli mesec močno udarila novica o novem varnostnem partnerstvu Avstralije, Združenega kraljestva in ZDA, imenovanem Aukus, za sodelovanje v indijsko-pacifiški regiji, naznanjena tik pred načrtovano razgrnitvijo nove evropske strategije za indijsko-pacifiško regijo.

Nova strategija za boljše odnose s Kitajsko

Nova evropska strategija za regijo, kjer se zaostruje geopolitična tekma ZDA in Kitajske, naj bi okrepila položaj Unije v odnosu do Kitajske in njeno vlogo ob geopolitičnih premikih po umiku zahodnih sil iz Afganistana, po katerem so oblast v državi prevzeli talibani.

V kontekstu Aukusa najbolj odmeva francosko-avstralski spor zaradi propadlega posla s podmornicami, vendar gre za veliko več kot to. Omenjena trojica se o svojem novem zavezništvu ni posvetovala z EU, niti je ni o njem predhodno seznanila.

Ograja, protesti
N1

V sredo glavni dogodek

Po večerji o strateški suverenosti Unije bo v sredo na Brdu še vrh EU in Zahodnega Balkana, na osrednjem dogodku slovenskega predsedovanja Svetu EU, na katerem naj bi potrdili evropsko perspektivo regije in zavezanost širitvenemu procesu, pa ni pričakovati bistvenih konkretnih premikov in spodbudnih novic.

Vlada je ob napovedi novega množičnega protesta pred vrhom EU in Zahodnega Balkana v ponedeljek na dopisni seji sprejela sklep, s katerim je naložila policiji, da zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda z odredbo omeji ali prepove gibanje v Ljubljani, na Bledu in v okolici Brda pri Kranju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!