Nič več PCT za udeležence v postopkih na sodiščih

Slovenija 01. Okt 202109:05 > 09:45
sodišče
PROFIMEDIA

Vrhovno sodišče je ministrstvu za pravosodje predlagalo, da se pri izpolnjevanju odloka PCT izrecno izvzame sodno oblast. Strankam in udeležencem sicer pogoja PCT ne bo treba izpolnjevati, veljal pa bo še vedno za vse zaposlene.

Vrhovno sodišče je ministrstvu za pravosodje predlagalo, da se pri izpolnjevanju odloka PCT izrecno izvzame sodno oblast, “da bo lahko sodstvo nedvoumno in avtonomno uredilo svoje poslovanje v trenutnih razmerah”. Opozarjajo namreč, da zgolj razlaga vladnega odloka, kot jo je podalo ministrstvo, po njihovi oceni sodišč ne more zavezovati.

Na ministrstvu za pravosodje so se glede izpolnjevanja pogoja PCT za stranke in zaposlene na sodiščih v ponedeljek sestali minister za pravosodje Marjan Dikaučič, minister za zdravje Janez Poklukar in predsednik Vrhovnega sodišča, so za STA potrdili na ministrstvu.

Stranke in udeleženci brez PCT

Na sestanku so po navedbah ministrstva razjasnili odprta vprašanja v zvezi z razlago in izvajanjem odloka o obveznem izpolnjevanju pogoja PCT. Strankam in udeležencem v sodnih postopkih tako pogoja PCT ni treba izpolnjevati. Kot so pojasnili, strank ni mogoče obravnavati kot uporabnike storitev ali udeležene pri izvajanju dejavnosti, saj gre za izvajanje oblastnih nalog države.

Navedeno pa ne velja za sodnike in sodno osebje, zaposleno na sodišču. Pri poslovanju sodišč je po navedbah ministrstva namreč pomemben drugi odstavek 6. člena veljavnega odloka, ki določa, da osebe, ki pridejo na sodišče v funkciji izvrševanja svojega dela ali poklica, pogoj PCT izpolnjujejo, če se enkrat tedensko testirajo s hitrimi antigenskimi testi.

Sodni svet: Z odlokom ni mogoče omejevati dostopa do sodišč

Sodni svet je sicer minuli teden izdal stališče, v katerem navaja, da z odlokom vlade o obveznem izpolnjevanju pogoja preboleli, cepljeni, testirani ni mogoče omejevati dostopa do sodišč in njihovega dela. Vsakršno poseganje v ustavno in zakonsko ureditev položaja sodstva s podzakonskimi predpisi je namreč nedopustno, saj skladno z ustavo ureditev sodišč lahko določa le zakon, so zapisali.

Ministrstvo za pravosodje pa je glede zahtevanih pogojev PCT za stranke in zaposlene na sodiščih ob tem opozorilo, da ti ne veljajo za nujne postopke socialne in družinske problematike. Poudarili so še, da je za nemoten potek sodnega postopka potrebno konstruktivno sodelovanje vseh strank in udeležencev.