Vrhunec gobarske sezone: cene jurčkov “padle” na približno 20 evrov za kilogram

Slovenija 03. Okt 202216:25 4 komentarji
N1

V teh dneh se marsikdo rad pohvali z gobarskim izplenom. Kaj pa, če se ne morete odpraviti v gozd ali preprosto niste bili na pravem mestu? Tudi stojnice na tržnicah so te dni polne svežih jurčkov. "Sezona je nenormalna," pravijo na eni od ljubljanskih tržnic, kjer smo preverjali cene gob. Če so jih pred nekaj tedni prodajali tudi po 40 evrov za kilogram, so te zdaj na vrhuncu sezone nižje tudi za 20 evrov.

Da je letošnja sezona gobarjenja, ki se je začela sredi avgusta, na vrhuncu, smo pisali pred dobrim tednom; podatek o rekordnih izplenih je predvsem iz gobarskega raja na Pokljuki, kjer številke merijo celo v tonah. Pravi gobarji kar tekmujejo med sabo, kdo jih bo nabral več. “Ko najdeš pravo mesto, se je težko ustaviti, toliko jih je,” povejo bralci, ki so danes v le nekaj urah nabrali več kot štiri kilograme gob v okolici Ljubljane. “S tem se bomo pohvalili. To je užitek, ki ga je težko opisati,” pripoveduje eden od njih.

N1

Tistim, ki nimajo gobarske sreče, ne poznajo pravih krajev ali ne morejo v gozd, ne preostane drugega, kot da si to jesensko poslastico kupijo. Na ljubljanskih tržnicah, kjer se cene gibljejo od 15 do 25 evrov na kilogram, jih težko zgrešite. “Sezona je nenormalna,” potrjuje branjevka, ki na eni od stojnic tržnice ljubljanskega nakupovalnega središča BTC prodaja jurčke. Prejšnji teden jih je šele začela prodajati, zanje pa je bilo treba odšteti 25 evrov za manjše in 15 za velike, pripoveduje, medtem ko popravlja cene. Danes so nekoliko drugačne: veliki so po 15 evrov za kilogram, 20 evrov srednji, 25 majhni. A za nekaj kilogramov gob je treba več ur preživeti v gozdu, pozneje tudi doma, saj jih je treba očistiti, pravijo prodajalci na tržnicah. Večji, starejši jurčki so trenutno cenejši. Manjši, ki jih ljudje največkrat vlagajo, so dražji, pripovedujejo na stojnicah. 

Njena soseda jih prodaja že dva meseca, na začetku sezone je bilo treba pri njej za kilogram svežih jurčkov odšteti tudi 40 evrov. Ni jih bilo veliko, a so jih prodali, zadnje dni pa se je prodaja občutno ustavila. “Vsak, ki gre v gozd, nekaj najde,” pravi, medtem ko kupec ob njeni stojnici pristavi: “Vsak, razen mene.” 

N1

“Štirideset evrov je preveč za gobe,” pravi gospa na koseški tržnici in prizna, da si jih zdaj po ceni, ki je bolj sprejemljiva — torej okoli 20 evrov za kilogram — z veseljem privošči “za priboljšek”, saj sama zaradi zdravja ne more več ves dan hoditi po gozdu. Razume tudi, zakaj jih prodajajo, saj pri gobah ni nobenega vložka, izkupiček pa je lahko dober. 

Na tržnicah smo primerjali tudi cene kostanja. Najcenejši, na glavni ljubljanski tržnici, je stal tri evre na kilogram, najdražji, ki smo ga opazili (na tržnici BTC), pa je stal osem evrov. Tudi cene maronov so različne, gibajo se vse od osem do 12 evrov za kilogram. Cene marel so nižje, od dva do tri evre za kos.

N1

Prodajalec, ki na tržnici prodaja samo sezonske gozdne sadeže in zelišča, stoji pred stojnico polno gob, večino jih bo moral posušiti ali zamrzniti. Te dni kupcev ni, “mimo hodijo ljudje s polnimi košarami, da se pohvalijo, kaj so sami nabrali”, pojamra. Tudi na splošno v nekaj tednih prodaje gob ne zasluži prav veliko, za strošek položnic enega meseca, pravi. Za večji, starejši jurček nakupovalka pred nami odšteje deset evrov in pravi, da je ta cena popolnoma sprejemljiva.

N1

Čeprav se na tržnicah vsakega mimoidočega razveselijo, je drugače, ko slišijo, da smo novinarji. Največkrat obmolknejo, se umaknejo ali z mimiko izrazijo negodovanje. Po zakonu namreč velja, da lahko vsak posameznik nabere največ dva kilograma gob dnevno, globa pa znaša 200 do 400 evrov. “Boste morali sami v gozd in nabrat, to so gobje skrivnosti,” nam tako pove eden od prodajalcev na koseški tržnici, ki naj bi po pripovedovanju drugih v začetku sezone prodajal gobe tudi po 50 evrov za kilogram.

Kot so pred skoraj dvema tednoma zapisali v Triglavskem narodnem parku, njihovi naravovarstveni nadzorniki pri nadzoru na terenu niso zasledili kršiteljev predpisane zakonodaje. Inšpektorji ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pa so do 30. septembra izrekli tri globe in dve opozorili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje