Vročina, sopara in puščavski prah: kdaj bomo lahko zadihali?

Slovenija 21. Jun 202410:45 2 komentarja
Vročinski val
Foto: Žiga Živulovič jr./Bobo

Danes bo najbolj vroč dan tega tedna, živo srebro se lahko povzpne do 34 stopinj Celzija. V soboto nas bo dosegla hladna fronta, ki bo s sabo prinesla plohe in ohladitev. S tem se prvi letošnji "sramežljivi" vročinski val končuje, pred nami pa je obdobje bolj nestanovitnega vremena.

Agencija za okolje (Arso) opozarja na veliko toplotno obremenitev, s katero se bo danes najtežje spopadla jugovzhodna Slovenija. Tam se lahko temperature povzpnejo tudi do 35 stopinj Celzija.

Zaradi puščavskega prahu v ozračju so temperature sicer kakšno stopinjo nižje, kot bi bile ob jasnem nebu. Puščavski prah po besedah meteorologa z Arsa Andreja Velkavrha zmanjša količino sončnega sevanja, ki pride do tal. Zaradi vlažne zračne mase je precej soparno.

Arso opozarja še, da je zrak zaradi puščavskega prahu prekomerno onesnažen z delci PM10. Bolje bo šele v soboto.

V hribovitem svetu danes popoldne in zvečer ni izključena kakšna ploha ali nevihta, a drugod bo še suho. Glavni del dogajanja sledi jutri, ko bo Slovenijo dosegla hladna fronta. Plohe lahko na severu države nastanejo že zjutraj, drugod pa predvidoma sredi dneva. Tudi shladilo se bo, a še vedno bo med 23 in 29 stopinj Celzija. Nekaj ploh bo nastalo tudi v nedeljo.

“Sramežljivi” vročinski val se torej končuje, v prihodnjem tednu pa nas čaka bolj spremenljivo in nestanovitno vreme z nekaj dežja. Temperature bodo med 25 in 28 stopinj Celzija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje