Vse, kar morate vedeti o evropskem digitalnem covidnem potrdilu

Koronavirus 28. Jun 202118:30 > 30. Jun 2021 09:25 2 komentarja
Covid aplikacija
Denis Balibouse/REUTERD

Tisti, ki so si že uredili kvalificirano digitalno potrdilo ali mobilno identiteto smsPASS, lahko že danes preko portala zVEM dostopajo do svojega evropskega digitalnega covidnega potrdila. Če si digitalne identitete še niste uredili, ste pa že cepljeni ali ste covid-19 preboleli, pa brez skrbi. V naslednjih dneh vam bodo z ministrstva za zdravje potrdilo poslali po fizični pošti in to bo dovolj za dokazovanje, da ustrezate covidnim pogojem.

Posamezniki, ki imajo urejeno kvalificirano digitalno potrdilo ali mobilno identiteto smsPASS, lahko že danes preko portala zVEM dostopajo do svojega evropskega digitalnega covidnega potrdila. Z njim lahko dokazujejo, da so cepljeni proti covidu-19 ali imajo negativen test na covid-19 ali pa so covid-19 že preboleli.

Smo sicer v “testni fazi” uvajanja evropskega digitalnega potrdila, zato ni nujno, da so potrdila danes že pri vseh, ki bodo dostopali do platforme zVEM. Če na njihovem profilu evropskega digitalnega potrdila še ni, lahko dostopajo do covidnih potrdil, ki so bila v veljavi do sedaj.

Zagotovo pa bodo tam od 1. julija naprej, ko bo testna faza končana in bomo evropsko digitalno covidno potrdilo začeli uporabljati v večini evropskih držav.

Najpomembnejša je QR koda

Sicer med potrdili o covidu-19, ki smo jih uporabljali do sedaj, in evropskim digitalnim covidnim potrdilom ni velike razlike. Ključna razlika je QR koda, ki se nahaja na evropskem digitalnem covidnem potrdilu in nudi enoten dostop do covidnih potrdil v vseh državah.

“Ko se boste odpravili na dopust v katerokoli državo EU, ne boste v skrbeh, ali je vaše potrdilo v pravi obliki, ali bo kdo v njega podvomil oziroma menil, da vam na njem manjka še kak podatek,” so o razliki zapisali na NIJZ.

V praksi se v Sloveniji pod imenom evropskega digitalnega covidnega potrdila izdajajo štiri različna potrdila.

Z njim posamezniki lahko dokazujejo, da so cepljeni proti covidu-19  ali imajo negativen PCR test na covid-19 ali imajo negativen hitri test na covid-19 ali pa so covid-19 preboleli.

Potrdilo s QR kodo, ki je na portalu zVEM zaenkrat dostopno v obliki pdf dokumenta, lahko uporabljamo digitalno, lahko pa ga tudi natisnemo in uporabljamo v papirnati obliki – pomembno je le, da bodo policisti na mejnih prehodih s čitalci lahko odčitali QR kodo in dostopali do vašega potrdila.

Julija bodo na NIJZ zagnali še novo mobilno aplikacijo, ki pa bo sicer delovala le s predhodnim dostopom do portala zVEM, zato boste za njeno uporabo ponovno potrebovali kvalificirano digitalno potrdilo ali mobilno identiteto smsPASS.

Skupno in enotno evropsko digitalno covidno potrdilo sicer ne pomeni, da ima imetnik potrdila avtomatično omogočen prost vstop v vse države EU. Še vedno je treba pred potovanjem preveriti pogoje, ki jih za vstop predpisuje posamezna država.

Brez digitalne identitete lahko počakate na pošto, a ne vsi

Od danes naprej bodo z ministrstva za zdravje evropska digitalna covidna potrdila pošiljali tudi po fizični pošti. Najprej jih poslali vsem, ki bodo do 30. junija polno cepljeni ali pa so covid-19 preboleli v zadnjih 180 dneh. Nekaj dni pozneje bodo potrdila po pošti poslali tudi vsem, ki so bili do tega datuma cepljeni z enim odmerkom (pri cepivih, kjer sta potrebna dva).

Cepljeni in preboleli, ki do zVEM še niso dostopali in nimajo urejene digitalne identitete, lahko tako preprosto počakajo, da prejmejo svoja potrdila po pošti. Ko potrdilo enkrat prejmejo, ga bodo lahko uporabljali brez kvalificiranega digitalnega potrdila ali mobilne identitete smsPASS.

Tisti, ki se niso cepili, niti testirali ali covida preboleli, pa tudi tisti, ki so nedavno opravili le test, po fizični pošti zaenkrat ne bodo prejeli ničesar.

Po poročanju medijev naj bi v naslednjih dneh poslali med 600 tisoč in skoraj milijon tovrstnih potrdil. Kot so poročale Finance, bo strošek enega potrdila za državo 0,65 evrov. V primeru, da bo poslanih 900 tisoč potrdil, bo Slovenija za to plačala skoraj 600 tisoč evrov. Na potrditev stroška pošiljanja potrdil s strani ministrstva za zdravje še čakamo. 

Od prvega julija naprej bodo evropsko digitalno covidno potrdilo na lokaciji testiranja ali cepljenja brezplačno izdajali tudi vsi izvajalci testiranja in cepljenja, in sicer po opravljenem testiranju ali cepljenju. 

Zakaj digitalno, če bo papirnato?

Po besedah ministra za zdravje Janeza Poklukarja je bistveni element digitalnosti evropskega covidnega potrdila ravno QR koda. Ta je preverljiva samo digitalno in je zaščitena pred ponarejanjem.

Policiji 245 čitalcev

S policije so za N1 danes sporočili, da so za vse mejne prehode nabavili in jim tudi dostavili pametne telefone, s katerimi bodo policisti na mejnih prehodih (in ob morebitnih kontrolah na prehodih notranje meje ali kontrolnih točkah v notranjosti) prebrali QR kode na dokazilih evropskega digitalnega covidnega potrdila.

Kot so dodali, so v tem trenutku 87 različnim mejnim prehodom in enotam za kontrole na prehodih notranje meje dodelili 245 mobilnih naprav. “Če bo potrebno, bomo dodelili še dodatne mobilne naprave,” so sporočili.

Kot smo še izvedeli, so mobilne naprave čez vikend že preverjali na mejnem prehodu Gruškovje, in sicer pri tistih potnikih, ki so s sabo imeli QR kode. Naprave so delovale.

“Zaenkrat pri nas (uporabljanje QR kode, op. a.) sicer še ni toliko razširjeno, se bo pa počasi začelo bolj uporabljati,” je za N1 povedala predstavnica policije za odnose z javnostmi. 

V lekarnah še brez točnih informacij

Poklukar je prejšnji teden zagotovil, da se bo evropska digitalna covidna potrdila od 1. julija naprej dalo kupiti tudi v določenih lekarnah. Po poročanju medijev bo potrdilo v lekarnah stalo največ dva evra, imelo pa bo QR kodo, ki bo ob prehodu meje dokazala, ali imate ustrezna covidna potrdila.

Čakanje pred lekarno v Kranju
Žiga Živulović jr./BOBO

Zaposleni v lekarnah o tem sicer še ne vedo veliko.

Iz Lekarn Ljubljana so nam sporočili, da se aktivno pripravljajo na “izdajo digitalnih covidnih potrdil v vseh naših enotah, in sicer bodo le ta strankam za nakup na voljo predvidoma od 1. julija dalje”. Zaposlena v poslovalnici v centru Ljubljane je za N1 sicer povedala, da trenutno o tem nima “čisto nič podatkov”.  

Tudi v Celjskih Lekarnah so za N1 odgovorili, da je vprašanje o tem, kdaj bomo v njihovih poslovalnicah lahko kupili digitalno covidno potrdilo, “prehitro” in da nas bodo o svojih načrtih obvestili v tem tednu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje