Kako najlažje do SI-PASS

Slovenija 23. Jun 202106:32 > 12:58 0 komentarjev
Dve osebi gledata na mobilni telefon
BOBO

Ker bo za dostop do evropskega digitalnega covidnega potrdila potrebna digitalna identiteta, se je povpraševanje za njeno pridobitev pred poletjem pričakovano povečalo. Preverili smo, kako najlažje pridobiti kvalificirano digitalno potrdilo ali mobilno identiteto smsPASS, s katerima lahko preko sistema SI-PASS dostopate do elektronskih covidnih potrdil.

“Poklicali ste enotni kontaktni center državne uprave, trenutno beležimo povečano število klicev. Prosimo, da pokličete kasneje ali nam pošljete vprašanje na elektronski naslov [email protected].”

To so besede, ki so jih od ponedeljka, ko je bil vzpostavljen klicni center SI-PASS na telefonski številki 080 7074, slišali vsi, ki so preverjali, kje in kako lahko dostopajo do portala zVEM. Po podatkih ministrstva za javno upravo je dvajset študentov v prvem dnevu delovanja klicnega centra odgovorilo na 192 klicev, medtem ko je klic skupno poskušalo vzpostaviti 3168 ljudi. 

Na portalu zVEM so namreč dostopna tudi potrdila o cepljenju, prebolelosti ali testiranju proti koronavirusu, kmalu pa bo na njem dostopno še evropsko digitalno covidno potrdilo.

Da bi vstopili v portal zVEM, potrebujemo kvalificirano digitalno potrdilo ali mobilni smsPASS in uporabniški račun za sistem SI-PASS, ki omogoča spletno prijavo pri ponudnikih elektronskih storitev, kot je zVEM, pa tudi eZPIZ, AJPES, eVŠ in drugi

Kvalificirano digitalno potrdilo ali mobilni smsPASS lahko pridobijo starejši od 15 let, ki imajo slovensko davčno številko in EMŠO.

Medtem ko se kvalificirano digitalno potrdilo namesti v shrambi spletnega brskalnika, mobilna identiteta smsPASS ne zahteva shranjevanja, ampak za njeno uporabo zadošča mobilni telefon, na katerega s sporočilom SMS dobite enkratno geslo. Tako lahko do zVEM in podobnih portalov enostavneje dostopate z več naprav, ki so povezane s spletom. 

Kako pridobiti mobilno identiteto smsPASS?

Za pridobitev mobilne identitete smsPASS lahko pričnete s postopkom registracije računa SI-PASS, kjer obkljukate, da si želite pridobiti mobilno identiteto smsPASS in vnesete svoje podatke (ime in priimek, datum rojstva, davčno in telefonsko številko). Postopek vas bo vodil v preverjanje telefonske številke z vnosom SMS sporočila. Na elektronski naslov boste prejeli sporočilo o registraciji računa, ki ga je treba potrditi.

Za tem se boste morali z obrazcem za identifikacijo osebno zglasiti na eni izmed prijavnih služb, kjer boste izkazali svojo istovetnost in podpisali zahtevek za pridobitev smsPASS. Po elektronskem sporočilu boste dobili potrdilo o pridobitvi smsPASS in storitev bo aktivirana.

Če že imate digitalno potrdilo, ni treba na prijavne službe

Na prijavne službe pa se vam ni treba zglasiti v primeru, da že imate kvalificirano digitalno potrdilo. Potem ko ste si ustvarili račun SI-PASS na tej strani, lahko neposredno dostopate do portala zVEM, če želite še mobilno identiteto pa lahko postopek aktivacije smsPASS pričnete tukaj. Po prijavi z uporabniškim imenom in geslom, registraciji telefonske številke, izberite nadaljevanje postopka “Prijava s potrdilom…” in izberite svoje kvalificirano digitalno potrdilo. Na zahtevku se bodo izpisali obvezni podatki (ime in priimek, datum rojstva, davčna številka, naslov stalnega prebivališča), ki jih potrdite in tako bo zahtevek oddan. V nekaj dneh boste na svoj naslov stalnega prebivališča prejeli aktivacijsko kodo, s katero zaključite aktivacijo. 

Upravne enote: v Ljubljani med 11 do 13 dni čakanja, drugje gre hitreje

Če nimate kvalificiranega digitalnega potrdila, lahko identifikacijo za smsPASS opravite na upravnih enotah (UE), pa tudi na centrih za socialno delo, finančnih uradih, ministrstvu za pravosodje in v cepilnih centrih. Slednje so na seznam prijavnih služb zaradi večjega povpraševanja po digitalnih identitetah dodali v začetku junija. Na upravnih enotah lahko oddate tudi zahtevke za resetiranje gesla SI-PASS in pridobitev kvalificiranega digitalnega potrdila, medtem ko si je na dodatnih prijavnih službah mogoče urediti le smsPASS. 

Kot so za N1 pojasnili na sedežu UE Ljubljana, v zadnjem času čutijo res veliko povečanje zanimanja za pridobitev digitalnih in mobilnih identitet. Za obisk prijavne službe se je treba predhodno najaviti, čakalna doba pa je od enajst do trinajst dni. Če bi se na UE Ljubljana na Linhartovi cesti naročili včeraj, bi termin dobili 9. julija. Podobno zgovorna je tudi zgodba, ki jo je z nami delila bralka. Ta se je za termin na UE Ljubljana prijavila 1. junija, na vrsto pa prišla 15. junija.

Po drugi strani gneče na Štajerskem in na Primorskem ni. Na včerajšnji dan je bila čakalna doba za oddajo zahtevkov na UE Maribor dva delovna dneva, na UE Piran pa bi na sprejem v prijavni službi počakali en dan.

Centri za socialno delo: brez čakanja

Za oddajo zahtevkov za pridobitev smsPASS na centrih za socialno delo se je treba vnaprej naročiti, kot je pokazala naša poizvedba, pa čakalnih vrst večinoma ni.

Iz centra za socialno delo na Vrhniki so za N1 pojasnili, da se je potrebno dogovoriti za uro, na vrsto pa bi lahko prišli že naslednji dan. Tudi na centru za socialno delo v Celju praviloma naročajo za naslednji dan oziroma za naslednji uradni dan, ki jih imajo v ponedeljek, sredo in petek. Če se oseba na center zglasi na uradni dan in imajo v tistem dnevu še kak prost termin, lahko obrazec odda še isti dan, so nam še pojasnili.

Direktorica Regijskega centra za socialno delo Ljubljana Anja Osojnik je za N1 dejala, da čakalnih vrst načeloma nimajo, stranke pa na termine naročajo vnaprej. “Obrazce, ki jih prejmemo s strani cepilnih centrov, sproti vnašamo,” je pojasnila.

Cepilna mesta: preverite, ali izbrani cepilni center ponuja to storitev

Brez predhodnega naročila se lahko za smsPASS z obrazcem prijavite tudi na nekaterih cepilnih mestih. Priporočljivo je sicer preveriti, ali bližnji cepilni center zares ponuja to možnost.

Hitro bo šlo tudi na finančnih uradih

Z obrazcem se lahko zglasite tudi na finančnih uradih, kjer predhodno naročanje več ni obvezno, ga pa večjih enotah vseeno priporočajo (na kontaktu 080 200 1005). Čakalnih vrst naj ne bi bilo. 

Če želite pridobiti le kvalificirano digitalno potrdilo, s katerim lahko samostojno vstopate v zVEM in za to ne potrebujete mobilne identitete smsPASS, je treba natisniti in izpolniti zahtevek za pridobitev ter se naročiti za termin na upravni enoti, kamor se zglasite z osebnim dokumentom. Največ v desetih dneh od odobritve zahtevka boste na naslov, ki ste ga navedli v zahtevku, prejeli avtorizacijsko kodo, po elektronski pošti pa referenčno številko. S prejetima kodama kvalificirano digitalno potrdilo namestite na računalnik. Zatem boste ustvarili le še uporabniški račun SI-PASS. Kvalificirana digitalna potrdila se uporabljajo širše kot mobilna identiteta smsPASS, saj omogočajo prijavo tudi v spletna mesta, ki niso povezana s storitvijo SI-PASS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!