Vse, kar morate vedeti o poteku današnje stavke

Slovenija 16. Feb 202206:37 > 08:07 1 komentar
Covid oddelek
Matej Povše/UKC LJ

Današnja stavka zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu traja od 7. do 22. ure. Med stavko se med drugim ne bodo opravljali pregledi nenaročenih pacientov, ki imajo napotnico z oznako redno ali hitro, omejeno bo delovanje lekarn, delo v socialnovarstvenih in posebnih socialnovarstvenih zavodih pa bo potekalo kot ob nedeljah. Preverite, kako bo današnja stavka vplivala na uporabnike storitev.

Danes stavkajo zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu.

Kdo stavka in zakaj? Kakšne so zahteve?

Stavkajo zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu, torej zaposleni v zdravstvenih domovih, bolnišnicah, socialnovarstvenih zavodih, centrih za socialno delo in lekarnah. Stavkajo, saj so propadla pogajanja med vlado in sindikati, med drugim po zvišanju plač.

Sindikati so od vladne strani v torek pričakovali protipredlog, iz katerega bi bilo razvidno, da ima vlada dejansko interes razrešiti njihove stavkovne zahteve. A jim, kot so pojasnili na sindikalni strani, ni nastopila naproti niti v minimalnih zahtevah.

Od kdaj do kdaj bo stavka trajala?

Stavka je enodnevna. Traja od 7. do 22. ure. Zaradi epidemiološke slike se stavkajoči ne bodo mogli zbrati v enem prostoru, se pa bodo za eno uro zbrali v matičnih oddelkih.

Kako bodo stavko občutili uporabniki storitev?

Med stavko se ne bodo opravljali pregledi nenaročenih pacientov, ki imajo napotnico z oznako redno ali hitro. Prav tako ne bo naročanja pacientov na specialistične preglede in posege (službe za naročanje bodo uredile avtomatski odzivnik z informacijami), pisali bodi samo izvide in odpustnice za tiste, ki jih nujno potrebujejo.

V času stavke bodo obravnavani vsi pacienti, ki so že naročeni na specialistične in elektivne oziroma nenujne preglede. Obravnavani bodo tudi pacienti z napotnico z oznako zelo hitro ali nujno, tudi če niso naročeni.

Delo v socialnovarstvenih in posebnih socialnovarstvenih zavodih bo potekalo kot ob nedeljah. Na zavodih za usposabljanje in varstveno-delovnih centrih bodo v času stavke opustili vse nenujne storitve.

Centri za socialno delo bodo zagotavljali le nujna pooblastila.

Stavka bo potekala tudi v lekarnah, in sicer med 10. in 16. uro, pred  in po tem pa bodo lekarne delale po običajnem urniku. Med 10. in 16. uro bodo odprte le dežurne enote lekarn, ki bodo delovale po nedeljskem režimu (izdaja zdravil bo potekala izključno na dežurnem okencu), v njih pa bodo farmacevti izdajali le: zdravila, predpisana na recept istega dne; zdravila, predpisana na recept z oznako “nujno”, in zdravila brez recepta proti vročini in bolečinam (izdajala se bo le ena škatlica posameznega zdravila).

Kakšne so omejitve stavke?

Tudi med stavko bodo zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu opravljali zdravstvene storitve, katerih opustitev bi vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt. V to je vključena tudi triaža oziroma prvi pregledi, na katerih se ugotavlja, ali oseba potrebuje nujno storitev. Prav tako bodo v bolnišnicah hospitaliziranim nudili pomoč pri izpolnjevanju osnovnih potreb.

V vsakem primeru morajo biti opravljene tudi vse zdravstvene storitve za otroke do 18 let ter za starejše od 65 let, vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom ter izvedeni vsi ukrepi, ki zagotavljajo preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje