Vse pogostejše nesreče z e-skiroji, obeta se poostren nadzor

Slovenija 03. Apr 202310:28 5 komentarjev
Električni skiro
Žiga Živulović jr./BOBO

Na slovenskih ulicah je vse več e-skirojev, pa tudi vse več nesreč, v katere so vpleteni njihovi vozniki. Samo letos jih je bilo že 20, pa se obdobje ugodnejšega vremena šele začenja. Policisti in redarji bodo do konca tedna izvajali poostren nadzor.

Policija bo do konca tedna poostreno nadzirala pravilno uporabo e-skirojev, prav tako bodo nadzor izvajali redarji. Število e-skirojev na slovenskih ulicah se namreč povečuje, zato voznike na Agenciji za varnost prometa pa voznike e-skirojev pozivajo, naj med vožnjo upoštevajo predpise.

Agencija bo v sodelovanju z zavodom Vozim v četrtek priredila tudi osrednji dogodek Prihodnost e-skirojev v Sloveniji, na katerem bo obiskovalcem na voljo tudi poligon za trening varne uporabe e-skirojev.

Po podatkih agencije je bilo lani 231 prometnih nesreč z udeležbo e-skirojev, največ v mestih. Vozniki e-skirojev so sami povzročili 152 prometnih nesreč. V posledicah teh nesreč sta dva voznika umrla, 30 je bilo hudo, 166 pa lažje poškodovanih.

Policija je lani ugotovila 727 prekrškov, ki so jih povzročili vozniki e-skirojev, izstopa pa nepravilna stran oziroma smer vožnje.

Letos v nesrečah že 20 voznikov

Letos je bilo po podatkih agencije v nesrečah udeleženih 20 voznikov e-skirojev, kar je po njihovih ocenah skrb vzbujajoče, saj se obdobje ugodnejšega vremena šele začenja.

Policija in agencija voznike e-skirojev naprošata, da tudi po dopolnjenem 18. letu starosti nosijo zaščitno čelado, saj ta precej zmanjša nevarnost za poškodbe obraza ali glave. Policisti in redarji bodo v tem tednu preverjali predvsem, ali vozniki e-skirojev izpolnjujejo pogoje za udeležbo v prometu, uporabljajo dovoljene prometne površine, vozniki, mlajši od 18 let, pa nosijo zaščitno čelado.

Pozorni pa bodo tudi na prepovedano uporabo slušalk ali mobilnega telefona med vožnjo.

Nevarnost lahko predstavljajo tudi sami vozniki e-skirojev, saj jih drugi udeleženci v prometu zaradi njihove tihe vožnje, ozke silhuete ter hitrosti ne vidijo, še dodajajo v agenciji.

V Parizu množično podprli prepoved

Kot smo poročali, so Parižani konec tedna odločali o prepovedi izposoje električnih skirojev v njihovem mestu. Prepoved je podprlo kar 90 odstotkov volilcev.

Električni skiro
PROFIMEDIA

Tudi v slovensko prestolnico je lani vstopilo podjetje za izposojo električnih skirojev, številni prebivalci pa so se takrat pritoževali nad neustrezno parkiranimi skiroji, ki so ležali na pločnikih. Kasneje je podjetje Bolt z mestno občino podpisalo dogovor o uporabi električnih skirojev v prestolnici, ki določa, da bo njihova uporaba dovoljena tudi v ljubljanskem območju za pešce, vendar pod pogojem, da se bo ob vstopu vanj njihova hitrost samodejno zmanjšala na pet kilometrov na uro.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje