VSS o pogajanjih z ministrstvom: Pogajanja gredo v pravo smer

Slovenija 06. Jan 202321:00 0 komentarjev
Gorazd Kovačič
Žiga Živulović jr./BOBO

Pogajanja med Visokošolskim sindikatom Slovenije in ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport so prinesla napredek. Dogovorjen je člen kolektivne pogodbe, ki se nanaša na individualne pravice stroškov temeljnega raziskovanja.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so se danes nadaljevala pogajanja za razrešitev stavkovnih zahtev Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS). “Pogajanja se odvijajo v pravi smeri. Zaprli smo člen kolektivne pogodbe, ki se nanaša na individualne pravice stroškov temeljnega raziskovanja,” je za STA dejal predsednik VSS Gorazd Kovačič.

Dogovorjena sredstva za materialne stroške temeljnega raziskovanja

V današnjih pogajanjih so po njegovih besedah zaključili obravnavo člena kolektivne pogodbe, ki bo visokošolskim učiteljem in visokošolskim sodelavcem omogočil individualno razpoložljiva sredstva za materialne stroške temeljnega raziskovanja, denimo za obiske konferenc, stroške objav, za nakup manjše opreme in podobno. “Ker doslej teh sredstev nismo imeli, smo jih morali pridobivati na razpisih, a možnosti so bile omejene. Če nisi imel razpisnih virov, potem si to moral financirati sam,” je pojasnil Kovačič.

Ureditev tega področja je bila sicer tudi ena od stavkovnih zahtev VSS. Te določbe so po njegovih navedbah po večini uskladili, nekaj podrobnosti morajo pa še doreči. Do naslednjih pogajanj, ki bodo prihodnji petek, bodo pripravili določene rešitve.

Danes so se začeli pogovarjati tudi o plačah za visokošolske sodelavce, lektorje, tudi bibliotekarje in informatike. “Pri tem smo se dogovorili, da bo vladna stran po tistem, ko je nekaj idej pretresla z nami, do naslednjič pripravila konkreten predlog,” je dejal Kovačič, ki ima občutek, da se utegnejo pogajanja pospešiti.

Pogajanja se utegnejo kmalu zaključiti

Možno je, da bodo naslednjič zaprli vse zahtevnejše stvari in jim potem ostane še nekaj malenkosti. “Tako je možno, da se bodo pogajanja o naših stavkovnih zahtevah relativno kmalu zaključila,” je še dodal.

V zvezi s plačami mladih raziskovalcev in asistentov je Kovačič izpostavil, da VSS ni reprezentativen za kolektivno pogodbo za raziskovanje in glede tega “formalno ne morejo nič”. So pa vladi razložili, da je treba plače mladih raziskovalcev dvigniti za štiri plačne razrede, in ne za dva.

“Smo pa tudi izvedeli, da je bila vladna stran tista, ki je v sredo na pogajanjih s šolskim sindikatom Sviz predlagala, da se plače dvignejo tudi mladim raziskovalcem, in ne samo pomočnicam vzgojiteljic,” je še dodal Kovačič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!