Vučko se je obrnil na poslance: Denarja za evropske volitve ni dovolj

Slovenija 17. Okt 202318:01 > 18. Okt 2023 13:45 7 komentarjev
Dušan Vučko
Dušan Vučko (Foto: Borut Živulović /BOBO)

Direktor službe Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko zanika, da bi se za upokojitev sredi mandata odločil, ker v predlogu sprememb proračuna za prihodnje leto ni uspel izpogajati dovolj denarja za delovanje DVK in za izvedbo evropskih volitev. "Ministrstvo za finance smo na pomanjkanje sredstev dovolj časa opozarjali, zdaj smo o problemu obvestili še državni zbor in parlamentarni odbor za finance. Močno upam, da bodo našim argumentom prisluhnili," poudarja Vučko.

Državna volilna komisija (DVK) je na torkovi seji določila besedilo javnega natečaja za novega direktorja oziroma direktorico službe DVK. Sedanji direktor Dušan Vučko, ki je na tem mestu že 12 let, je namreč pristojne obvestil, da odpoveduje pogodbo o zaposlitvi, saj se bo s 1. februarjem prihodnje leto upokojil.

Vučka smo ob robu  seje vprašali, zakaj se je odločil, da bo odšel pred koncem mandata. Ob zadnjem imenovanju na sedanji položaj je namreč na seji DVK zagotovil, da bo, če mu bo zdravje dopuščalo, ostal na čelu službe do izteka mandata, torej do avgusta 2026.

“Ravno zdravje je eden od razlogov za mojo odločitev, da se upokojim. Leto 2022 je bilo naporno, sedaj pa sem sebe postavil na prvo mesto. Leta, ki so pred mano, bom namenil ženi, sebi in otrokom,” je dejal Vučko. Kot drugi razlog za predčasni odhod pa je navedel oceno, da je po 12 letih in 25 splošnih glasovanjih “že skrajni čas, da grem”. Ob tem je dodal, da se nikakor ne namerava vrniti v politiko. Spomnimo, da je bil Vučko v preteklosti poslanec LDS, pa sekretar poslanske skupine LDS, direktor direktorata za upravne notranje zadeve notranjega ministrstva, ko je ta resor vodila Katarina Kresal

rezultati županske volitve drugi krog
Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

Direktor službe DVK je zanikal, da bi bil razlog za njegov odhod (tudi) pomanjkanje denarja za izvedbo evropskih volitev, ki bodo čez osem mesecev. Kot smo poročali, je ministrstvo za finance v predlogu sprememb proračuna za prihodnje leto bistveno znižalo vsoto, ki je bila predvidena za delovanje DVK. “Če Državni volilni komisiji ne bodo zagotovljena dodatna sredstva, izvedba volitev poslancev iz Slovenije v evropski parlament v letu 2024 ne bo mogoča,” so pred dnevi za N1 navedli na DVK.

V predlogu sprememb proračuna, ki je v parlamentarni proceduri, je za delovanje komisije v prihodnjem letu predvidenih 4,9 milijona evrov, po navedbah DVK pa bi za delovanje in za izvedbo evropskih volitev v letu 2024 potrebovali 6,4 milijona evrov, od tega za izvedbo volitev 5,5 milijona evrov.

“Če bi kot razlog za upokojitev navedel pomanjkanje sredstev za evropske volitve, bi lahko izzvenelo tudi kot izsiljevanje. Ministrstvo za finance smo na to pomanjkanje dovolj časa opozarjali, zdaj smo o problemu obvestili še državni zbor in parlamentarni odbor za finance. Močno upam, da bodo našim argumentom prisluhnili, kajti dejstvo je, da sredstev za izvedbo evropskih volitev ni dovolj,” je v torek poudaril Vučko.

V septembrskem obvestilu predsedniku DVK Petru Golobu o odpovedi delovnega razmerja je Vučko med drugim zapisal, da bo službo Državne volilne komisije nasledniku predal v dobri kondiciji. Ali to sedaj, ko DVK primanjkuje 1,5 milijona evrov za delovanje in izvedbo evropskih volitev v letu 2024, še lahko trdi, smo ga vprašali.

“V dopisu nisem imel v mislih financ, temveč službo DVK. Ta je zaenkrat v dobri kondiciji, kaj se bo zgodilo v štirih mesecih, pa težko vem,” je odgovoril Vučko. Ob tem je izrazil prepričanje, da bosta vlada in parlament našla manjkajoči denar za delo Državne volilne komisije. “Volitve stanejo, kolikor stanejo. DVK je v preteklosti že ogromno naredila na racionalizaciji stroškov volitev in smo tudi zelo skrbno planirali sredstva za prihodnje leto. Nimamo pa vpliva na posamezne postavke – na višino nadomestil, na ceno poštnih storitev, podražila sta se tudi tisk in distribucija volilnega gradiva … Ne nazadnje pa v zakonu o volitvah v državni zbor piše, da sredstva za volitve morajo biti,” je dodal Vučko.

Nekateri naši sogovorniki njegov predčasni odhod povezujejo tudi s postopkom, ki ga je na delovnem in socialnem sodišču zaradi izredne odpovedi delovnega razmerja sprožila nekdanja namestnica direktorja službe DVK Nina Mujagić. “Če bi bil to razlog, bi odšel že prej,” je dejal Vučko. Je pa za N1 povedal, da je ta sodni postopek končan – zaključil se je s sodno poravnavo. Koliko je morala DVK plačati bivši uslužbenki, pa v torkovem pogovoru ni želel razkriti.

Danes smo na DVK ponovno naslovili vprašanje, koliko je stala poravnava in kolikšni so bili stroški komisije v omenjenem sodnem postopku. Odgovorili so nam: “V  postopku na delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani, ki ga je nekdanja javna uslužbenka Nina Mujagić zoper Državno volilno komisijo zaradi izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi vložila julija lani in je bil zaključen 23. junija letos, je bila sklenjena sodna poravnava v višini 35.000 evrov. Strošek Državne volilne komisije za odvetniške storitve v zvezi z omenjenim sodnim postopkom je znašal 11.666,25 evra.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje