Ena waldorfska šola še zaprta, druga bo spet lahko odprla svoja vrata

Slovenija 25. Nov 202115:54 > 16:36 0 komentarjev
Waldorfska pedagogika
Tina Kosec/BOBO

Medtem ko je šolski inšpektorat včeraj zaprl še žalsko waldorfsko šolo zaradi delovanja v neskladju s trenutno veljavnim odlokom, so sporočili, da je Waldorfska šola v Ljubljani implementirala vse ukrepe, ki so ji bili naloženi. O antropozofskem nauku, ki ga je razvil utemeljitelj waldorfske pedagogike Rudolf Steiner, in o tem, kaj ta pomeni v luči trenutne zdravstvene krize, smo se pogovarjali z učiteljem ljubljanske waldorfske šole Klemnom Lahom.

Po tem, ko je šolski inšpektorat v začetku tega tedna zaprl ljubljansko waldorfsko osnovno šolo, so v sredo sporočili, da so zaprli še en zasebni zavod na območju Savinjske regije. Gre za Waldorfsko šolo in vrtec Savinja, ki ima prostore v Žalcu.

Razlog? Nespoštovanje odredbe inšpektorata, da zadeve uredijo in delujejo skladno s trenutno veljavnim odlokom. Ta nalaga samotestiranje v šoli, in sicer trikrat tedensko, za to pa mora šola pridobiti predhodno soglasje staršev. Izjema so otroci, ki že izpolnjujejo pogoj PCT.

Ko smo jih poskušali kontaktirati, smo ugotovili, da je dostop do njihove spletne strani možen le z uporabniškim imenom in geslom, na pisna vprašanja pa še nismo dobili odgovorov. Na žalski waldorfski šoli, ki jo obiskuje 140 otrok, so sicer za STA potrdili, da že odpravljajo ugotovljene nepravilnosti. Sporočili so, da jim je uspelo zbrati večino soglasij staršev za samotestiranje otrok, ta soglasja pa mora sedaj pregledati še šolski inšpektorat. Šolo naj bi tako odprli v ponedeljek.

Matični zavod Waldorfske šole Ljubljana je v prestolnici, kjer so vrtec, osnovna šola, gimnazija in glasbena šola. Druge območne enote so razkropljene po Sloveniji. Osnovne šole poleg že omenjenih v Ljubljani in Žalcu delujejo še v Radovljici, Mariboru in v Ajdovščini. Vrtcev je v državi deset.

Šolski inšpektorat je torej zaradi nespoštovanja odloka zaprl že dve enoti waldorfske šole. Trenutno veljavnim ukrepom v slovenskih waldorfskih šolah uradno sicer ne nasprotujejo, a so po mnenju direktorja ljubljanske waldorfske šole Iztoka Kordiša pretirani in nesorazmerni.

Z ministrstva za izobraževanje so danes sicer sporočili, da je inšpektorat po ponovnem nadzoru ugotovil, da je Waldorfska šola v Ljubljani implementirala vse ukrepe, ki so ji bili naloženi, zato bo izobraževanje lahko ponovno potekalo v šoli.

Otroci zdravnikov in otroci staršev, ki razmišljajo alternativno

Kot smo že pisali, je utemeljitelj waldorfske pedagogike Rudolf Steiner. Zamislil si jo je kot “izobraževalni del celovite družbene prenove” v skladu z naukom antropozofije.

Rudolf Steiner
Rudolf Steiner (Vir: Profimedia)

Steiner je nalezljive bolezni razumel kot sredstvo za razvoj fizičnega in eteričnega telesa, kot sredstvo odraščanja. Čeprav cepljenju proti takrat “aktualnim” noricam in davici ni izrecno nasprotoval, je menil, da je “rožmarinova kopel bolj primerna za zdravljenje davice, noricam pa bi se po njegovem dalo izogniti, če je posameznik nanje mentalno pripravljen”.

Klemen Lah, ki je učitelj na ljubljanski waldorfski šoli, je dodatno razložil, da je Steiner veroval, da je bolezen odraz ne samo telesnega, temveč celostnega stanja človeka.

“Steinerjev filozofski pogled zajema antropozofija, ki pa ni pogoj za vpis oz. šolanje na waldorfski šoli. Na waldorfsko šolo se vpisujejo otroci staršev zelo različnih svetovnih nazorov, veroizpovedi, političnih pogledov …, waldorfska šola pa ustvarja prostor, kjer se ti vsi pogledi lahko srečujejo in sobivajo v konstruktivnem dialogu. To je eden od njenih ciljev. Učitelji končajo triletno specializacijo za waldorfskega pedagoga, kar pa ni enako antropozofiji,” je pojasnil.

Antropozofski nauk torej ni nekaj, kar bi vsiljevali staršem, trdi. “Skrbniki otrok so starši in oni so tisti, ki skupaj s šolsko medicino odločajo o njihovem zdravju. Vpisane imamo, na primer, tako otroke zdravnikov kot otroke staršev, ki razmišljajo alternativno. Ti pogledi torej niso stvar šole, saj je skrb za zdravje otrok stvar šolske medicine in staršev,” je še dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!