Whatmougha čudi “lahkotnost” obtožb Društva pisateljev

Slovenija 30. Sep 202217:26 12 komentarjev
Andrej Grah Whatmough
Žiga Živulovič jr./ BOBO

Vodstvo RTV se je odzvalo na očitke Društva slovenskih pisateljev (DSP), ki je ob stavki zaposlenih na tem javnem zavodu opozorilo na zaskrbljujoče stanje in vlado pozvalo k ukrepanju.

Generalni direktor RTV Andrej Grah Whatmough je v imenu vodstva RTV v današnjem sporočilu za javnost zapisal, da jih čudi “lahkotnost, s katero brez pomisleka in brez utemeljitve obtožujete vodstvo rušenja največjega medijskega in kulturnega zavoda”. Vodstvo je po njegovih besedah večkrat pojasnilo, da si prizadeva vzpostaviti dialog z “nekaterimi nezadovoljnimi zaposlenimi”, a, tako Whatmough, njihovi predlogi niso naleteli na posluh. Dodal je, da vodstvo RTV z drugima dvema reprezentativnima sindikatoma vodi “odličen dialog”, in zavrnil očitke o odrekanju uredniške avtonomije in uničevanju javnega zavoda.

“Vodstvo javnega medijskega zavoda se zaveda poslanstva, ki ga RTV Slovenija ima in si ves čas prizadeva ravnati v javnem interesu, neodvisno od političnih in drugih interesov. Javni medijski servisi so namreč eden ključnih temeljev demokratičnega prostora, ki jih je treba varovati in negovati, s svojim delovanjem pa postavljajo zgled sodobne organiziranosti, tehnološke odličnosti in politične neodvisnosti. Prizadevamo si, tudi z javnimi razpravami o delovanju RTV Slovenija, javnosti predstaviti pomen našega edinega javnega medijskega zavoda posebnega kulturnega pomena, da bodo tudi gledalci, poslušalci in bralci naših vsebin, dobili vtis, s čim se soočamo,” je zapisal v sporočilu.

Zagotovil je še, da so pripravljeni na konstruktiven pogovor in izmenjavo mnenj in da bodo veseli, če se bodo v DSP v prihodnje “v luči objektivnosti in pridobitve vseh informacij” pred naslavljanjem javnosti obrnili nanje za pojasnila.

DSP je pred dnevi v ostri izjavi opozorilo, da so odnosi med vodstvom RTVS in večino zaposlenih novinarjev in drugih ustvarjalcev programov uničujoči ne samo za zavod, pač pa tudi za slovensko družbo in njeno demokracijo. Vlado so pozvali, da s svojimi zakonskimi pooblastili uveljavi pluralnost, profesionalnost in svobodo javne RTVS.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje