Z dronom dostavili krvne vzorce za laboratorijsko diagnostiko

N1 video 13. Jul 202118:45 0 komentarjev
Dostava Pošte Slovenija z dronom
POŠTA SLOVENIJE

Danes sta Pošta Slovenije in Splošna bolnišnica Topolšica z brezpilotnim letalom poskusno dostavili krvne vzorce za potrebe laboratorijske diagnostike iz ZD Nazarje v laboratorij Splošne bolnišnice Topolšica.

Pošta Slovenije in Splošna bolnišnica Topolšica sta danes z brezpilotnim letalom oziroma dronom poskusno dostavili krvne vzorce za potrebe laboratorijske diagnostike iz ZD Nazarje v laboratorij Splošne bolnišnice Topolšica. Gre za nadaljevanje aktivnosti Pošte Slovenije, ki razvija možnosti dostave z brezpilotnimi letalniki.

Ob tem so v obeh ustanovah opozorili, da tovrsten način dostave lahko pomeni boljšo dostopnost laboratorijske diagnostike širšemu krogu uporabnikov/bolnikov.

Pošta Slovenije je že v začetku junija izvedla prvi poskusni let z brezpilotnim letalom oziroma dronom, v katerem je dostavila pošiljko Poštarskemu domu na Vršiču. Kot so sporočili, želijo uporabo brezpilotnih tehnologij razširiti do te mere, da bodo z njimi lahko komercialno izvajali najrazličnejše tipe dostav.

“V Pošti Slovenije  prepoznavamo tržni potencial uporabe brezpilotnih letalnikov pri dostavi najrazličnejših pošiljk, ob tem pa se zavedamo zakonodajnih, organizacijskih in tehnoloških izzivov, ki jih bomo srečevali na tej poti. Kljub temu smo odločeni, da bomo med prvimi v EU pripravili vse potrebno za uporabo brezpilotnih letalnikov po novi evropski zakonodaji,” je ob poskusni dostavi pojasnil začasni generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot, ki je dodal, da so trenutno v fazi ustanavljanja konzorcija državnih podjetij, ki tehnologijo brezpilotnih letalnikov že uporabljajo za lastne potrebe.

Dostava Pošte Slovenija z dronom Dostava Pošte Slovenija z dronom
POŠTA SLOVENIJE
Dostava Pošte Slovenija z dronom Dostava Pošte Slovenija z dronom
POŠTA SLOVENIJE
Dostava Pošte Slovenija z dronom Dostava Pošte Slovenija z dronom
POŠTA SLOVENIJE

Zagotoviti, da bodo dostave varne

V Bolnišnici Topolšica, kjer so leta 2019 prejeli nagrado za digitalno preobrazbo leta, ob tem sporočajo, da so digitalizirali vse procese v bolnišnici, zaradi česar so referenčna ustanova na tem področju v Sloveniji. “Digitalizacijo vidimo kot ključno orodje pri zagotavljanju varnosti bolnikov in doseganju najvišje stopnje kakovosti njihove obravnave. Z načini transporta biološkega materiala, zlasti s transportom s pomočjo brezpilotnih letalnikov, se aktivno ukvarjamo od leta 2019. V takem transportu vidimo varen in hiter način za dostavo bioloških vzorcev na mesto analize in s tem pospešitev hitrosti obravnave,” je poudaril direktor Bolnišnice Topolšica Jurij Šorli.

“Tukaj ne gre samo za brezpilotne letalnike, ampak za vse, kar je treba zagotoviti, da so operacije povsem varne za vse udeležence v procesu, zanesljive in hitre – od logistike, najave upravljavcem zračnega prostora, zavarovanj, vzletišč do komunikacij,” je povedal direktor inovacij v Pošti Slovenije Kristijan Perčič.

Pošiljke z brezpilotnimi letali je omogočila prenovljena zakonodaja Evropske unije, ki ureja področje sistemov brezpilotnih zrakoplovov in omogoča tudi letenje z brezpilotnimi zrakoplovi na večjih razdaljah. Čeprav je v zakonodaji natančno določeno, kakšni so pogoji za letenje na daljših razdaljah, so takšni leti v praksi izvedljivi v omejenem obsegu, saj v Evropski uniji še ni izdelanih ustreznih standardov, s pomočjo katerih bi certificirali brezpilotne zrakoplove za izvajanje operacij s srednjim in visokim tveganjem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!