Z ljubljanskega letališča kmalu dve novi povezavi

Gospodarstvo 29. Jun 202213:51 5 komentarjev
Letališče Jožeta Pučnika
Žiga Živulovič jr./ BOBO

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je na javnem razpisu za subvencije za letalske prevoznike, s katerimi izboljšuje letalsko povezljivost Slovenije s svetom, sklenilo razdeliti skoraj 1,83 milijona evrov 10 letalskim prevoznikom. Ministrstvo bo tako podprlo obstoječe letalske linije osmih letalskih družb in vzpostavilo dve novi letalski povezavi.

Na letošnji javni razpis za spodbujanje ponovne vzpostavitve letalske povezljivosti Slovenije je ministrstvo prejelo 10 vlog letalskih prevoznikov, ki ohranjajo in vzpostavljajo nove redne letalske linije z destinacijami v Evropi in izven nje. Na podlagi razpisa bo ministrstvo v višini 1,825 milijona evrov sofinanciralo letalske prevoznike Deutsche Lufthansa, Swiss International Air Lines, Brussels Airlines, Flydubai, Air Serbia, Tomontenegro, Turkish Airlines, Easyjet, Wizzair in LOT, so zapisali v sporočilu za javnost.

Ministrstvo bo tako podprlo obstoječe letalske linije osmih letalskih družb in vzpostavilo dve novi letalski povezavi, in sicer Ljubljane z Dubajem in z letališčem London Gatwick.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han je poudaril, da je za Slovenijo vitalnega pomena, da je vključena v globalne tokove. “Smo izvozno usmerjeno gospodarstvo in lahko konkuriramo samo tako, da so naši gospodarstvenice in gospodarstveniki tudi fizično prisotnih na svetovnih trgih, kar nam zagotavljajo ravno redne in zanesljive letalske linije. Dobre letalske povezave pa so še toliko bolj pomembne v času poletne turistične sezone, s čimer želimo v Slovenijo privabiti čim več tujih gostov,” so njegove besede povzeli na ministrstvu.

“Zavedamo se, da bo vrnitev vseh letalskih linij in vzpostavitev novih dolgotrajnejši proces, s subvencijo pa smo vendarle naredili ustrezne korake za ohranitev mednarodne povezljivosti ne samo turizma, ampak celotnega slovenskega gospodarstva,” je še dejal Han.

Subvencioniranje letalskih prevozov se je do sedaj izkazalo za uspešen ukrep pri zagotavljanju letalske povezljivosti, dodajajo na ministrstvu. Gre za subvencioniranje linij, ki so za Slovenijo in slovensko gospodarstvo strateško pomembne in ki nudijo dobro povezljivost države z EU ter svetom. Redne in zanesljive letalske linije niso pomembne samo za slovenske državljane, temveč tudi za tujce, ki želijo nadaljevati gospodarsko ali turistično aktivnost v Sloveniji, so navedli.

Cilj subvencioniranja je ohraniti obstoječe redne mednarodne letalske linije, spodbuditi ponovno vzpostavitev rednih letalskih linij prevoznikov, ki so zaradi posledic pandemije že prenehali leteti v Slovenijo, ter k letenju v Slovenijo spodbuditi tudi nove letalske prevoznike.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.