Z nakupi za božično večerjo bo treba pohiteti: trgovine bodo več dni zaprte

Slovenija 20. Dec 202305:13 2 komentarja
trgovina
Foto: PROFIMEDIA

Pogled na delovni razpored do konca leta številnim zaposlenim na obraz prikliče nasmeh. Ob božiču in novem letu se namreč obetajo štirje prosti dnevi. Bo treba zato nekoliko prej poskrbeti za praznične nakupe.

Posebej se bo treba pripraviti tako na nakupe za božično večerjo kot na nakupe za novoletni večer, saj 24. in 31. december letos padeta na nedeljo, prazniki pa na ponedeljek in torek. V naslednjih 14 dneh bodo trgovine torej zaprte šest dni.

V tem tednu bo treba tako hladilnik napolniti najkasneje v soboto, 23. decembra, saj bodo potem trgovine tri dni zaprte. Med trgovskimi policami zato lahko pričakujete več gneče, predvsem v petek in soboto. Zaradi prazničnih nakupov število kupcev ne bo večje le v živilskih, ampak tudi neživilskih trgovinah.

Nakupovanje
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Ponovno se bodo trgovine odprle v sredo, a bo do novega leta le štiri dni časa za ponovno nabavo zalog. Tudi zadnji letošnji dan je namreč nedelja, ko so trgovine zaprte.

Če vam nakupov ne bo uspelo opraviti pred tridnevnim zaprtjem, lahko v nedeljo, ponedeljek in torek najnujnejše potrebščine kupite na bencinskih črpalkah in v nekaterih manjših, zasebnih trgovinah.

Da morajo biti prodajalne ob nedeljah in ob dela prostih dnevih zaprte, določa novela zakona o trgovini (ZT-1B), ki velja od leta 2020. Izjema so le prodajalne s površino prodajnega prostora do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje