Pahor ob dnevu spomina na mrtve: Lahko zgradimo svet brez sovraštva

Slovenija 01. Nov 202208:18 > 13:27 4 komentarji
borut pahor, dan spomina na mrtve, venec, komemoracija
Žiga Živulović jr./Bobo

Z obiskom grobov se bomo danes poklonili spominu pokojnih. Na dan spomina na mrtve, ki je državni praznik in dela prost dan, bo marsikdo obiskal sorodnike in prijatelje ter odšel na bolj oddaljena pokopališča. Ob osrednji državni slovesnosti se je žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam poklonil predsednik republike Borut Pahor.

Na osrednji državni spominski slovesnosti je predsednik republike Borut Pahor v spremstvu državne delegacije k spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu položil venec. Slovesnost sta s salvami iz pušk pospremila Garda Slovenske vojske in zvok trobil Policijskega orkestra.

“Kot narod smo lahko ponosni, da smo eden redkih narodov v Vzhodni in Srednji Evropi, ki ima spomenik s sporočilom sprave,” je povedal Pahor in dodal, da meni, da premalokrat s ponosom gledamo na to, da smo po treh četrtinah stoletja dovolj dozoreli kot narod in država, da smo bili tega dejanja skupaj sposobni.

Predsednik prav tako upa, da bo spomenik s svojo sporočilnostjo k spravi nagovarjal bodoče rodove Slovenk in Slovencev, “da bomo razumeli, da se vojne nikoli več ne smejo zgoditi in da smo zavezani k miru, medsebojnemu spoštovanju in da lahko zgradimo svet brez sovraštva.”

borut pahor, komemoracija, venec
Žiga Živulović jr./Bobo

Pri polaganju venca so Pahorja v državni delegaciji spremljali predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, podpredsednica DZ Meira Hot, ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar, v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav in načelnik generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš. Prisoten je bil še obrambni minister Marjan Šarec, ki bo v Kamniku položil venec pred spomenikom generalu Rudolfu Maistru, na pokopališču v Kamniku pa bo položil venec Edvardu Peperku, ki je bil med prvimi žrtvami v vojni za Slovenijo.

Pri spomeniku padlim žrtvam na sv. Urhu je imel na spominski slovesnosti in polaganju vencev nagovor ljubljanski župan Zoran Janković.

zoran janković, komemoracija urh, milan kučan
Bobo

Prometni režim na območju nekaterih pokopališč so spremenili že v dneh pred praznikom. Ponekod so z namenom, da bi bilo okoli pokopališč čim manj gneče zaradi avtomobilov, omogočili brezplačen prevoz do pokopališč. Prav tako so v nekaterih mestih uredili brezplačno parkiranje.

Ob dnevu spomina na mrtve smo lahko tudi dobrodelni. Podjetje Žale v Ljubljani bo še danes na stojnici pred cerkvijo sv. Križa prodajalo sveče v dober namen, zbrana sredstva pa bodo tokrat namenili Ustanovi za pomoč otroku z rakom. Še danes pa bo potekala tudi tradicionalna akcija Manj svečk za manj grobov v organizaciji fundacije Svečka.

Praznik spominjanja na mrtve, ki je bil dela prost dan že v Socialistični republiki Sloveniji, ko smo ga imenovali dan mrtvih, je v samostojni Sloveniji ohranil podobno vlogo in način obeleževanja kot v družbenopolitičnem sistemu pred letom 1991.

Dan spomina na mrtve temelji na cerkvenem prazniku vseh svetih, s katerim Cerkev opozarja, da so poleg javno razglašenih svetnikov svetništvo skozi čas dosegli tudi drugi ljudje, ki pa so ostali neimenovani. Dan pozneje, 2. novembra, na dan vernih duš, pa se spominja vseh vernih rajnih. Vzhodna Cerkev je imela praznik vseh svetih že v 4. stoletju, prek Galije pa se je v 9. stoletju razširil v zahodno Cerkev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.